”The Italian way”

7 Jan

Publicerat lördag 19 februari 2011 09:25

Daniel Ligné, jägare och biträdande riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, är besviken på att de inte får skjuta fler lodjur och skriver på sin blogg: ”Det går i korthet ut på att man skiter fett i vad myndigheterna säger, i gammal god sydeuropeisk tradition, skjuter årligen av 25% av den italienska vargstammen och alla är rätt nöjda.” Han syftar på den omfattande illegala jakten på varg i Italien.

Svenska Rovdjursföreningens ordförande Roger Olsson har gått i taket och tolkar uttalandet som att Ligné uppmanar till tjuvjakt. Enligt lodjursforskaren Henrik André är årets tilldelning på 30 lodjur en eftergift åt jägarintresset och någon jakt borde inte alls tillåtas om miniminivån på 250 föryngringar skall uppnås.

Jägareförbundet hävdar att det nationella målet för lodjur dvs 300 föryngringar, är ”närmast ouppnåeligt” och skriver:
– En bärande princip för Jägareförbundet är att de län som hyser lodjur ska kunna bedriva en meningsfull jakt på rådjur, hjort och andra bytesdjur. Allt annat är oacceptabelt.

– Det är alltså fritidsintresset för några procent av Sveriges befolkning som ska vara det överordnade målet, inte att vi ska ha livskraftiga stammar av de stora rovdjuren, kommenterar Roger Olsson.

Ligné är också irriterad över att inte få jaga lo med fällor i år och skriver: ”…vi har inga bevis på att lodjur mår dåligt mer än att de har ett gram träflisor i magen”.

Undrar hur herr Ligné skulle må själv med några gram träflis i magen?

 • forysta
  forystalör 19 feb 2011 21:19
  Mest troligt : lodjuren har tjuvskutits!

 • Sara

  lör 19 feb 2011 15:15

  Men herregud!” Vem är den här Ligné som får uttala sig med sådan okunskap? Vad betyder ordet ”riksjaktsVÅRDkonsulent” egentligen? Fällor trodde jag i min dumhet inte att vi använde i Sverige…
  Har du hört något om de två lodjurshonor med valpar som försvunnit spårlöst i gränserna runt Blekinge, Småland?

 • Annika

  lör 19 feb 2011 11:43

  Eftersom Jägarförbundet har nära kopplingar med regeringen undrar jag om regeringen och då främst Eskilsson och Carlgren står bakom Lignés uttalanden.

  Eftergifter för jägarintressen! Det är dags att de folkvalda och alla andra beslutsfattare om rovdjur klart och tydligt tar avstånd från illegal jakt, skadegörelse, hot och grundlös skrämselpropaganda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: