Stackars jägare om de inte får skjuta lodjur!

6 Jan

lodjur

Publicerat lördag 12 februari 2011 10:41

Knappt har årets vargjakt slutat så siktar jägarna in sig på nästa stora rovdjur. ”Den som vill ha jakt på lodjur i vinter bör hjälpa till på ett eller annat sätt”, skriver man på nätupplagan av Svensk Jakt. Beslutet om licensjakt kommer nu på tisdag den 15 februari. Jägarna fruktar att jakten inte blir av eftersom det är på gränsen att det inte finns fler än de 250 lodjursfamiljer som krävs för att tillåta jakt. Därför uppmanas alla att ut och spåra lodjursfamiljer och rapportera till Länsstyrelserna, allt för att försöka pressa till sig jakt. ”Med en heltäckande rapportering under helgen kan lotilldelningen påverkas kraftigt.”

Länsstyrelserna och Jägareförbundet planerar att genomföra en lodjursinventering helgen innan ett jaktbeslut kommer i stora delar av Dalarna, Gävleborg och flera andra län. Även vargspår och eventuella spår av järv kommer att dokumenteras. I Dalarna hittades bara 12 föryngringar av lodjur förra vintern. Slutsatsen man drar är inte att lodjursstammen faktiskt minskat, utan att man räknat fel. Nu hoppas man på ett ”bättre” resultat och det alltså inte för lodjurens skull utan för de skjutglada jägarnas skull. Hans Johansson, jaktvårdskonsulent i Dalarna, säger att det är viktigt att ställa upp och spåra så att jägarna kan få ”vettiga tilldelningar”.

Sörmland och Östergötland blir ingen jakt på lodjur. Man uppskattar totala antalet till ca 10 stycken i vardera länet och man har dokumenterat fem döda lodjur under året. Största dödsorsakerna är illegal jakt, skabb och trafikolyckor. Antalet föryngringar ligger på 1-3 i dessa län och blir inte fler.

Det finns ingen plats i Värmland för utsättning av vargvalpar fastlår landshövdingEva Eriksson. Länsstyrelsen står fast vid sitt tidigare remissvar säger hon. Skälet skulle vara det inte finns någon gps-märkt tik i länet och närheten till Norge där säkerheten inte kan garanteras. Som om säkerheten skulle kunna garanteras över huvud taget i Värmland, ett av de län där varghatet har sina starkaste fästen. Man hoppas på en mycket större vargjakt till nästa år. Inte ett ord sägs om att licensjakten var villkorad till förnyelse av stammen, det är redan glömt och begravt.

Onsdagen den 9 februari sköts en skabbangripen varg i trakten av Munkfors. Länsstyrelsen hade beviljat skyddsjakt på den, inte för skabben utanför att den till sist blivit så dålig att den, liksom skabbrävar, förlorat sin skygghet och sökt sig till bebodda trakter. Jägarna har känt till denna varg sen före jul men att fälla den under licensjakten är inte vad jägare kallar ”viltvård”. Nej man räknade kallt med detta scenario och ville inte att den skulle ta upp en del av licenskvoten på sex vargar. Viltvård enligt jägarna är att skjuta bort de friskaste djuren som bildat familj. Eller var det så att pälsen inte var något att ha?

Det finns ytterligare en skabbvarg som man på samma sätt känt till länge. Om vilda djur föll under djurskyddslagen skulle man förkorta lidandet för de sjuka individerna. Nu skadskjuter man de friska.

En årsgammal ungtik från Sjösvedenreviret i Bollnäs har dödats i tjuvjakt. Enligt polisen är ett antal personer på skidor och skoter inblandade i jakten och man hade försökt gömma kroppen. Med den genetiskt viktiga varg som sköts i ett renskötselområde tidigare så har alltså redan 23 vargar dödats i år.

fre 08 mar 2013 19:57

Den 1 mars var det fritt fram att skjuta100 lodjur i Sverige. Se min blogg http:/www.weismann.zoomin.se den 8 mars 2013 har fått et svar från Jägarförbundet varför man skjuter lodjur
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: