Skjut först och fråga sen

6 Jan

andreas carlgren 27 feb

Publicerat fredag 28 januari 2011 07:29

Andreas Carlgrens argument för vargjakten blir alltmer krystade ochobegripliga. Först gör man allt för att förhindra att de etablerade djuren får överlevande valpar eller valpar över huvud taget, sen skall man flytta ut nya i skogen. När endast två oskjutna vargar återstår av årets jaktkalas så kan man summera. Av 18 skjutna vargar är 14 vuxna revir-/föräldradjur. Tre par i nya revir har helt utplånats så där blir inga valpar. Flertalet av de övriga är föräldradjur vilket betyder att de har fjolårets valpar att sörja för. Dödligheten är naturligt hög hos vargvalpar och deras chanser att överleva första året har minskat drastiskt genom att förlora en förälder.  I norra Värmland sköts på måndagen föräldrahanen i Trångenreviret . I reviret finns minst fyra valpar.  Så unga vargar kan inte jaga stora byten på egen hand. Svälter de inte ihjäl utan ger sig på mer lättfångade byten som tamboskap så skjuts de ändå på skyddsjakt. Smart uträknat alla jägare!

I de län som har varg kvar att skjuta väntar man på spårsnö för att kunna utplåna fler revirdjur. Valparna går ju, så att säga, åt på köpet. Reviren som fått en förälder skjuten får ju inte heller några nya valpar. Inget helt föräldrapar är skjutet, säger Carlgren. Nej varför slösa två kulor när man får samma effekt med en på en begränsad tilldelning!

Vi måste ha licensjakt för acceptansen, säger Carlgren. Vilken acceptans? I Värmland och Dalarna ville man skjuta 50 djur vardera. För att landsbygdsbefolkningen skall kunna leva på landet, säger Carlgren. Jag lever på landet och lär aldrig få se en varg. Däremot börjar vildsvinen bli besvärande. Men här har nog inte Carlgren något åtgärdsprogram. Men 150 000vildsvin är ju ett spännande jaktbyte som till och med matas för att de ska bli ännu fler.

Carlgren skall plantera ut valpar från djurparker redan i april. Om nu vilda lyor med lika gamla valpar mot förmodan skulle hittas så är inte sannolikheten stor att inte de nya skulle överges. Skulle de mot förmodan överleva kan de skjutas i nästa års jakt, en jakt som Carlgren redan utlovar. Två vargar med sändarhalsband sköts i år. Ojdå, jag fick imma på glasögonen! Och en påsköts på 300 meters håll!

Sen skall man flytta vuxna vargar till hösten! Vart? Varför? För en vecka sedan sköt man en naturligt invandrad norsk hane med ryska gener. Han var son till en av de två hanar som invandrade naturligt för ett antal år senan. En slog sig ner i Sverige, en i norska Hedmark. Den hannen tjuvsköts senare och hamnade tillsammans med tiken i en sjö.

Vi ska inte bry oss om vad EU säger, tycker Carlgren. Nähä, varför skulle vi bli dyrt nettobetalande medlem då? Lyssna på hela talet här. Vi skall följa Habitatdirektivet, säger Carlgren och hoppas på en undantagsparagraf som talar om jakt för ”vetenskap och insamling”. Så det är det jägarna gör! Fler som tycker att det påminnner om hur japanerna försvarar jakten på utrotningshotade valar?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: