Nedräkning till vargjakten

6 Jan

lördag 08 januari 2011 11:06

Åsa Romson (MP) har anmält miljöminister Andreas Carlgren (C) för beslutet att tillåta licensjakt på varg till Konstitutionsutskottet KU. Hon skriver att regeringen medvetet motverkat riksdagsbeslutet om en stärkt vargstam.

– Andreas Carlgren vill påskina att den nuvarande politiken ökar till dialog och ökad acceptans. Jag tror att det är tvärtom, säger hon till Politikerbloggen.

Åsa Romson skriver i anmälan att vargar som är avkommor från invandrade vargar öster ifrån, vars gener skattas högt, mycket väl komma att dödas i licensjakten eftersom jakten gäller allmänt inom de utpekade områdena och inte, som det anges i regeringens proposition ”de individer som visar tecken på inavelsdepression, hög inavelskoefficient eller som bär på defekta anlag.”

Att inga alternativa åtgärder till licensjakt för att förbättra acceptansen för varg i vargområdena analyserats eller övervägts, trots att det är ökad acceptans som är målet för rovdjurspolitiken och att dödandet av varg ses som en sista utväg.

Att det 2010 skulle göras inplantering av varg för att stärka genbasen. Planerna för sådan inplantering har stött på allvarliga problem och kraftigt försenats, men trots det fortsätter avskjutningen av vargstammen genom allmän licensjakt utan uppehåll.

Hon nämner till sist att EU:s miljökommissionär  i ett brev till Carlgren gett en tydlig varning till Sverige för att tillåta ennu en licensjakt innan Sverige svarat på ett antal frågor. En varning som Carlgren kategoriskt avfärdat.

Den 7 januari skärpte EU tonen ytterligare genom miljökommissionären Potocnik. Unionens miljölagstiftning förbjuder vargjakt å det strängaste; den får bara bedrivas under snävt definierade kriterier. Miljödirektoratet i Bryssel har inte analyserat de svenska beskeden ännu. Och innan det har skett anser kommissionären inte att det är lämpligt att Sverige inleder vargjakten.

– Det börjar bli ont om tid, konstaterar miljökommissionären presskontakt Eric Degerbeck til DN.

– Mycket tyder på att det inte är berättigat att jaga varg nu, säger Degerbeck.

Andra länder klarar av en tio gånger så stor vargstam på en mindre yta, exempelvis Spanien, Rumänien och Grekland.

 • Maria de Suède mailto

  lör 08 jan 2011 20:32

  Ja, det behövs anmälningar mot Sverige i det här fallet… Det är klart att det bryter mot EUs regler…

  Sen skriver jag pà en ny blogg pà WordPress…
  Finns mitt Sverige kvar ?
  http://utlandssvenska.wordpress.com/

  Jag vet ju att du har besökt min blogg Rovdjurens Värld… Jag fortsätter skriva där, men finns likväl pà: journalismeauxamateurs.blogspot.com

  Trevlig kväll

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: