Naturen finns till för jägarnas skull?

6 Jan

Publicerat tisdag 04 januari 2011 19:38

”Vi har inte tillräckligt själva”, säger den finska jordbruksministern Liisa Anttila om att flytta finska vargar till Sverige . Man kan inte låta Sverige ta någon av de få finska vargarna för inplantering när risken är att de tjuvskjuts så fort de hamnat på svenska marker. På den finska sidan klarar man både vargar och renar inom samma områden. I Sverige har man skyddsjakt från helikopter på alla invandrade vargar som på egna tassar råkar förirra sig in i norra Sverige. Samtidigt som Carlgren försöker att tala för att  nya finska och ryska vargar skall vandra naturligt till Sverige, påstår han i alla fall.

EU-kommissionens nya kritik låtsas man inte om och den kommenteras inte heller i media.

Den amerikanska modellen att plantera ut vargvalpar kommer inte att fungerar i Sverige. Försök i områden med liten eller ingen konfrontation med människor visar att valpar som planteras in behöver 4 – 5 år på sig att reproducera sig. Eftersom valpars överlevnadsgrad det första levnadsåret är ca 50 % och därefter ca 70% per år betyder det att OM man lyckas med samtliga 20 har man efter 5 år med beräkningsmodellen en knapp varg kvar som kan reproducera sig.

Ylva Lindberg skriver: ”Jägareförbundet uppbär närmare femtio miljoner för sitt ”allmäna uppdrag”, i detta ingår bland annat att tillhandahålla saklig och objektiv information, även om rovdjur. I stället har förbundet under många år bedrivit en hetskampanj mot dem och helt och hållet arbetat för sina egna snäva intressen. Torsten Mörner låter oss förstå att det är en stor uppoffring för hans medlemmar att ens acceptera vargens existens i landet. Det om något visar att en intresseförening som Jägareförbundet inte är lämplig att i så hög grad bestämma över faunapolitik och viltvårdsfrågor. Det är hög tid att låta andra organisationer med mer inriktning på naturskydd ta över.

I Mellansverige är det löshundsjakten som sägs vara det stora problemet. Hur tråkigt det än må vara för den enskilde jägaren så är det upp till honom att antingen ändra sina jaktvanor eller acceptera ytterligare en riskfaktor bland många andra för sin hund. Det är fullkomligt orimligt att en naturlig art i vår fauna ska hindras från att återetablera sig på grund av ett fritidsintresse.

Jägarkårens andra argument för att inte acceptera varg är konkurrensen om älgköttet och man talar om att jakten inte längre är meningsfull. Det kan då var bra att ha lite perspektiv, 1970 sköts ca 30000 älgar i landet och det debatterades även inom jägarkåren om att stammen var för stor med tanke på skogsskador och trafikolyckor. Nu skjuts det ca 90000 älgar årligen, så meningsfullheten är kanske mer en fråga om attityder. Även andra rovdjur jagas för att de konkurrerar med jägarkåren om viltet, exempelvis skjuts årligen ca 65 000 rödrävar, 22 000 grävlingar och 9 000 mårdar i landet. Kanske kan de siffrorna hjälpa till att få perspektiv på vargstammens storlek, ett par hundra djur, och det absurda i att ha licensjakt på dem.”

Mathias

mån 10 jan 2011 13:02

Måste ju dock få kasta in att de pengar jägarförbunden får från staten är de pengar som vi jägare själva betalar in via jaktkorten. Alltså inget som övriga skattebetalare tillför en krona utav!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: