Minns ni norska vargjakten 2001?

6 Jan

dc3b6da-vargar-ockelbo

Publicerat lördag 22 januari 2011 11:09

Minns ni kritiken mot den norska vargjakten 2001 efter det att norska Naturvårdsdirektoratets beslutat att skjuta 20 vargar i norska Hedmark sedan fårfarmare klagat? Norska myndigheter anslog motsvarande 240 000 dollar för jakten med helikopter, snöskotrar och professionella vargjägare.

– Ett högst oansvarigt beslut som riskerar att få ödesdigra följder, sa Lars Kristoferson då, generalsekreterare i WWF Sverige, som har kung Carl XVI Gustaf som ordförande i stiftelsen, och uppmanade norrmännen att stoppa planerna. 2/3 av de vargar som etablerat sig på den norska sidan av riksgränsen skulle dödas.

– Det strider dessutom mot ländernas gemensamma förvaltning av vargstammen, sa Kristoferson. Lennart Nyman, naturvårdsdirektör WWF Sverige, föreslog istället herdar, herdehundar, elstängsel och utbildning som åtgärder för att öka skyddet för fåren och minska folks oro.

Protesterade gjorde det svenska Naturvårdsverket liksom regeringen. Miljöminister Kjell Larsson skickade ett brev sin sin norska kollega där han bifogade propositionen ”Sammanhållen rovdjurspolitik”, som sa att ”det övergripande målet för den svenska rovdjurspolitiken ska vara att de stora rovdjuren och kungsörnen ska finnas i så stort antal att de långsiktigt bevaras i landet och att de kan sprida sig inom sina naturliga utbredningsområden”.

Skjuta 20 vargar på den norska sidan skulle få förödande konsekvenser även på den svenska sidan gränsen, skrev ministern.

– Jag känner djup oro för att ett eventuellt norskt beslut att tillåta skyddsjakt på de två reducerade Hedmarksflockarna.

-I dagsläget kan det komma att allvarligt försvåra möjligheterna att uppnå gynnsamt bevarandestatus för den skandinaviska vargstammen, avslutade Kjell Larsson brevet till sin norska kollega Siri Bjerke.

Enligt WWF Sverige och andra rovdjursexperter uppgick den svensk-norska vargstammen inte ens till hälften av de cirka 200 djur som krävs för att vargstammen skulle överleva på kort sikt. För att överleva långsiktigt ansågs behövas cirka 500 vargar.

Det ansåg man alltså för 10 år sedan.

Nu är det Norges tur att kritisera Sverige. ”Det går inte längre att förklara svensk vargförvaltning”, säger vargforskaren Petter Wabakken, som i ett brev krävt en förklaring av Naturvårdsverket sedan man gett tillstånd på skyddsjakt på en av två varg med finsk/rysk härstamning. Vargen sköts för en vecka sedan från helikopter. Han efterlyser också bättre norsk-svensk samordning.

– Jag har i 33 år haft lätt att förklara filosofin bakom den svenska vargförvaltningen, men inte nu längre, säger vargforskaren Petter Wabakken på Hedmarks högskola i Norge till DN.se.

Tänk så det kan bli!

Bilden visar det blivande föräldraparet i det nya Ockelboreviret som sköts bort i årets licensjakt..

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: