Irlands hästar får plikta för krisen

6 Jan

Publicerat fredag 21 januari 2011 11:29

På Irland har mängder av hästar släppts ut och övergivits av sina ägare som inte längre anser sig ha råd att ge dem foder. Allt i den ekonomiska krisens spår. Priset på en häst har blivit så lågt att det är billigare att köpa en ny än att betala en veterinärräkning för den gamla. Hästarna samlas i flockar och går en långsam svältdöd till mötes under vintern. Irland har Europas största hästtäthet i förhållande till befolkningen.

Under den ekonomiska boomen köpte många Irländare hästar som statussymboler, för att fira sin rikedom och  mindre bemedlade gick ihop om att köpa en häst för att dra in kapplöpningsvinster. Det spekulerades i hästar precis som i egendomar. Många startade uppfödning av fullblod och det gick bra under ett antal år. Fölen kunde betinga ett pris på en miljon pund och massor av hästar såldes som en möjlig lott till de stora vinsterna.

Irländarna levde några år i nyrikedom. Lyxvillor byggdes och ägarna flög helikopter mellan sina olika egendomar. Nu är villorna spökhus som ingen har råd att köpa. Många tävlingshästar köptes av nyrika utan kunskap av hästar. I takt med att egendomarna lämnats har också hästarna övergivits och strövar omkring i mängder, magra, sjuka, skadade och misshandlade.

När krisen kom slutade de bästa uppfödarna att producera hästar som inte gick att sälja men många andra fortsatte tills de inte längre hade råd att föda dem. Så sent som i september 2010 kunde ett toppklassat fullblod betinga 300 000£ på en auktion. Men för alla de andra hästarna som klassas lägre har marknaden kollapsat.

Irish Society for the Prevention of Cruelty to Animals som tidigare tog hand om övergivna hundar och katter får nu ta emot massor av samtal om övergivna hästar. Man uppskattar att 70% av ärendena handlar om hästar. Det är hästar som springer längs motorvägen eller herrelösa tävlingshästar som betar på någons gräsmatta.

Organisationens stallar är fulla och det blir allt svårare att hitta nya ägare. Allt fler tvingas man avliva för ingen vill ha dem. Man har t o m diskuterat ett statligt program för att hjälpa ägarna att få sina hästar avlivade gratis.

Ett hästslakteri i Kilkenny tog under 2009 emot över 3 000 hästar vilket är en femdubbling jämfört med 2005. Köttet exporteras till stor del till Frankrike. Slakterierna tar bara emot välfödda och märkta hästar. I motsats till övriga Europa är flertalet hästar inte märkta och köttet godkänns inte ens till hundmat. Avsaknad av märkning gör också att ägaren inte kan spåras. För att slippa en kostnad på 300£ för avlivning och destruktion släpps hästarna helt enkelt ut.

140 ponnier och korsningar betar tunnt gräs på en tidigare soptipp vid Dunsink norr om Dublin. Fölen kommer knappast att överleva vintern. I Ballymun, ett av Dublins fattigaste områden, är det tradition att ha häst. Barnen rider omkring barbacka och de ordnar kapplöpningar på gatorna. Ibland spänns hästarna för tvåhjuliga vagnar och piskas till maximal fart (”flashing”) i improviserade tävlingar. Polisen ingriper sällan.

I november 2010 kunde man byta till sig en häst mot en mobil eller köpa en för motsvarande 150 kronor på Dublin’s Smithfield Market.

 

  • forysta
    forystamån 24 jan 2011 14:50
    Problemet är att dessa hästar saknar märkning så det blir nog rätt dyrt även om hästen själv praktiskt taget är gratis.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: