Invandrad varg sköts från helikopter

6 Jan

Publicerat onsdag 19 januari 2011 10:14

Ett syskonpar, som är avkommor efter en rysk varg i norska Kynnareviret, alltså anses ha den typ av gener som är värdefulla för den svenska vargstammen, har invandrat till området mellan Rätan och Haverö på gränsen mellan Jämtland och Västernorrland. Naturvårdsverket tillstyrkte i fredags skyddsjakt på en av dem efter krav från Tåssåsens sameby som har vinterbete som gränsar till området. Varghanen sköts från helikopter i måndags söder om sjön Horten i Härjedalens kommun. Man kan förvänta sig att skyddsjakt på den kvarvarande systern också kommer att beviljas.

Så när de vargar som Carlgren påstår skall förstärka den inavlade stammen vandrar in gratis på egna ben så skjuts de snabbt. Var finns trovärdigheten? Carlgrens vargpolitik sågas av Linda Laikre som är populationsgenetiker vid Stockholms universitet på DNs huvundledare.

Den ordinarie vargjakten kan så långt summeras som att av 15 skjutna vargar är 11 alfadjur och av dem är fem föräldradjur. Det betyder att i minst fem revir är det valpar som lämnats ensamma eller med en försörjande förälder, samt att man har skjutit bort vårens föryngring i 10 revir.

I Färgelanda i Dalsland sköt en jägare skott efter en varg som flydde över isen på en sjö först på 300 meters hål och sedan på 125 meter. Hur var det med att bara skjuta på stillastående djur? Snabbt bortglömt liksom direktivet att inte skjuta vargar med halsband. Ca hälften av vargarna har skadskjutits.

Sarah Palin, Alaskas guvernör, var som bekant i blåsväder nyligen för att hon ritat gevärssikten över sina politiska meningsmotståndare. Det är dock inte bara människor som siktet vänds mot utan hon har också upprört djurvänner för att aktivt uppmuntra vinterjakten på varg från lågt flygande flygplan. Hon har föreslagit en belöning åt jägare mot vargens framben.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: