Innovativ viltvård

6 Jan

innovativ viltvård

Publicerat onsdag 02 februari 2011 16:26

Den europeiska jaktorganisationen Federation of Associations for Hunting and Conservation of the EU (FACE) vädrar morgonluft efter Carlgrens uttalanden. Ute i Europa vill man också jaga mer varg. Angus Middleton tycker att den svenska vargjakten är ”innovativ”.

Tom Arnbom, WWF, kommenterar den svenska jägarlobbyn: De representerar bara 6% av befolkningen men är en av de mest effektiva lobbyorganisationerna. De har vunnit sju priser för sin lobbyverksamhet, har miljöministerns stöd och direkta kanaler till kulturministeriet. I valrörelsen utlovades vargjakt och redan där sattes kollisionskursen med EU-direktivet.

Även i år anordnas kurs i jägarexamen på arbetstid i Sveriges Riksdag.

Som tidigare sagts har vargjakten varit långt ifrån slumpmässig utan man har inriktat sig på de reproducerande djuren. 15 par har helt eller delvis utplånats om man räknar in skyddsjakten.

– Det är väldigt mycket och kanske inte helt lyckat, säger Åke Aronsson på Viltskadecenter vid Grimsö forskningsstation i Bergslagen. Jaja, vad väntade man sig när ett antal tusen jägare med nollvision släpptes lösa i skogarna? Under jakten har hittills skjutits åtta vargar från nybildade par.

SVA har också lämnat en preliminär rappot över de vargar som hittills dödats. Två av dem har påskjutits med inte mindre än 11-12 skott! Man kan ju undra hur nyktra dessa ”jägare” var.

 • Skvitt

  tor 03 feb 2011 20:46

  Mycket bra sagt, som vanligt!
  Och med relevanta fakta, som vanligt!
  /Skvitt

 • Min svarta låda mailto

  tor 03 feb 2011 09:11

  Jag pratade med min systers man om vargjakten. Han och min syster är båda jägare och bönder, dock inte i vargtrakter. Han höll med om allt som du har tagit upp här på din blogg. Konstaterade att ”man är sig själv närmast”, att de som vill jaga varg förmodligen vill det för att de inte vill ha dem på sin tomt.
  Att se på saken i ett vidare perspektiv verkar inte ligga för dessa människor.
  Fast det gäller ju människor i största allmänhet i och för sig… (NIMBY – Not in my back yard!)

 • Isa mailto

  ons 02 feb 2011 16:39

  Det är underligt hur en sådan liten grupp ska kunna påverka riksdag och departement så pass mycket att Sverige går mot EU.s regler.
  Är det inte dags att bevarande sidan gör lika mycket som de för att skapa balans?
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: