En svår nyårsnöt för Carlgren

6 Jan

Publicerat tisdag 04 januari 2011 11:15

Länsstyrelsen i Dalarnas viltvårdsdelegation, som tillsammans med övriga ”varglän” fått uppdraget att peka ut två områden i länet som lämpliga för inplantering av nya vargar, går nu ut i en debattartikel och hävdar att de inte tänker peka ut några platser. Delegaterna bakom artikeln är Martin Moraeus, som representerar ägar- brukarintresset, Mats Larson, viltvårdsintresset, Lars Karlsson, skogsbruket, Benny Jonson, rennäringen, Pierre Hedlund, fäbodbrukarna, Tord Halvarsson, friluftsintresset, Gunnel Söderberg (M) och Jonny Jones (C). Delegationens jaktförespråkare är misssnöjda med tilldelningen av sex vargar i den kommande licensjakten där jägarna ville ha 50 stycken dvs alla som finns i länet. Den kvoten är det inte alla i delegationen som ställer sig bakom. Men man hävdar nu att man omöjligt kan peka ut plater för inplantering.

”Vi ser det nu som omöjligt för oss att kunna förankra en inplantering i Dalarna. Vi kan alltså inte ställa oss bakom detta och tänker inte vara med och peka ut några områden. Om detta innebär att vi inte heller då får bedriva licensjakt så må det vara hänt, eftersom tilldelningarna är så låga att det snarast är att anses som symboliskt. Naturvårdsverket flaggade för att den låga tilldelningen skulle ge utrymme för generösare regler för skyddsjakt på varg. Det återstår att se”, skriver de.

Dalarna har hittills 662 jägare registrerat sig för årets vargjakt i det nationella jaktregistret jämfört med 5 095 förra jakten. Jakten inleds lördag 15 januari och det går att anmäla sig kontinuerligt ända fram tills den enskilda jägaren bestämmer sig för att bege sig ut i skogen för att jaga. Nåja, det räcker med att färre än en procent skjuter en varg för att det stipulerade antalet dödsdomar skall verkställas.

 • Annika

  tis 04 jan 2011 16:56

  De som skrivit uppropet har inget mandat att uttala sig för min räkning. På en av de fastigheter där jag är delägare har vi en liten får- och getbesättning plus en lamahingst och vi har inget emot att det finns varg i skogarna. Denna fastighet var tidigare en fäbod men numera bor det några personer där året om.

  Läs gärna abc.hilbertshotell.net/Jaktoverkl.pdf och http://www.hilbertshotell.net/page36.php där det finns en del om fäboddriften som tog slut för mer än 50 år sedan, om hur landshövdingen i Dalarna bjuder in vargjägare på teparty där en av deltagarna tre veckor tidigare hotat en av hennes tjänstemän och att hotet nu blivit ett åtal mm


 • Isa mailto

  tis 04 jan 2011 13:58

  Det var väl självklart att jägarförbundet backar när det gäller inplantering av nya blodslinjer. Det som utlovades var bara ett spell för galleriet. De tar ingen som helst hänsyn till vargstammen och dess framtid. 72 vargar har dött i Sverige´, något som man blundar för. De kommer fortsätta propsa på licensjakt med höga kvoter och urskiljningslöst skjuta föräldrapar och inte heller utbilda sina medlemmar om vargen som art, bara hur man agerar vid jakt. Om ens det.
  Det annonseras redan om lapptyg även om det inte finns sådana regler som säger att de får användas.
  Vargförespråkare blir hotade och skrämda för att tystas ned. Även de som arbetar med varg har på olika sätt blivit otillbörligt bemötta och utsatta för sabotage av några få instabila individer.
  Vad skogsbolagen gör glöms bort i debattens hetta .
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: