Dags att avväpna jägarna!

6 Jan

Publicerat måndag 10 januari 2011 11:54

Jägarna sticker inte under stol med varför de jagar varg. Det är verkligen inte för något mål om en livskraftig vargstam som Andreas Carlgren tycks tro. Så här skriver Jägareförbundet:

”Genom att jaga varg slår vi vakt om de framgångar jägarna hittills nått i rovdjurspolitiken. Vi håller också fast vid den oerhört viktiga principen attviltet – oavsett art – ska förvaltas genom jakt. Att avstå innebär att vi ger utrymme åt de krafter som vill begränsa vår svenska jakttradition.”

Vi som vill ha naturupplevelser utan att döda det vi tittar på, räknas inte vi? Jägarna förbrukar naturen genom att skjuta det mesta, inte bara det som ger kött i frysen. Hur många svenskar har exempelvis någonsin sett en vild mård i skogen? 2007/2008 sköts 7 700 mårdar enligt jägarnas egen statistik. Är det därför vi andra inte ens ser dem för att de skjuts så fort en jägare stöter på dem? Hälften av alla skjutna mårdar är dessutom ungdjur. Kanske får man bra betalt för pälsen vad vet jag, men varför sköt man 24 300 nötskrikor? ”Vår svenska jakttradition”? Alla arter skall ”förvaltas” genom jakt? Varför det?

”Jakten är ett första steg på vägen mot Svenska Jägareförbundets mål om 150 vargar i landet, med maximalt en-två föryngringar per län.”

Så var det med den så omtalade acceptansen! Här sätter riksdagen ett ifrågasatt låg numerär på vargstammen efter påtryckningar från jägarna, men jägarna accepterar inga demokratiska beslut. De gör fullkomligt klart att det är de som skall bestämma över vilka djur som får finnas och det är deras hobbytraditioner som skall väga tyngst. Hur kul är det för oss andra attutnyttja vår hävdvunna allemansrätt att njuta av naturen med skaror av beväpnade jägare på snart sagt varje stig året om?

”Tilldelningen inför årets vargjakt är otillräcklig om riksdagens mål ska uppnås. Vi arbetar därför hårt för att tilldelningen ska öka redan i år.”

Andreas Carlgren har fallit pladask för jägarnas krav på vargjakt två år i rad, brutit mot EUs lagstiftning och framfört de mest halsbrytande argument föratt få jakten att framstå som ”vetenskapligt” motiverad, men som bara har blottlagt hans egen okunnighet och velighet liksom i alla andra miljöfrågor. Av Carlgrens svar till EU-kommissionen framgår att det ska utredas hur en eventuell inplantering ska gå till och man hoppas kunna starta före 2014 års utgång! Skall det då vara licensjakt varje år fram till dess? Att han nu börjar prata om ökade insatser mot tjuvjakten, dagar före nästa vargslakt, ökar inte hans trovärdighet det minsta. Jägarna kräver dessutom att få börja jaga redan efter första föryngringen i sk genetiskt viktiga och fredade vargrevir som Galven. Så hur Carlgren skall lyckas få någon inplanterad varg av de föreslagna 20 att hinna föröka sig är ett mysterium för mig.

”Inför årets vargjakt slår miljöministern även fast att det långsiktiga målet äratt Sverige ska ha en större vargstam än i dag.”

Är det någon som ser diskrepansen i målsättningarna?

 • Annika Rullgård

  mån 10 jan 2011 22:10

  Människan behöver inte och ska inte gå in och agera gud i naturen för den sköter all naturvård bäst alldeles på egen hand utan inblandning av t ex jägare. Detta gäller även varg liksom nötskrikor. Och förresten, herr Seleborg, när får jag allt det material som ska visa att vargen måste bort? Jag har väntat i snart ett år.

 • Calle Seleborg mailto

  mån 10 jan 2011 13:53

  Jag avstår liksom många med mig från en meningslös jakt. Låt 2010 års kullar vandra ut till vänligare nejder söderut.
  Däremot måste jag tillstå att jag gärna skjuter nötskrikor. Varför? Två orsaker. De är stora äggtjuvar på andra småfåglar. Dessutom är de en läckerhet i stekpannan.

 • Mathias

  mån 10 jan 2011 12:58

  Ja du, vet inte vad man ska säga. Mård finns hur mycket som hellst i skogarna om man vet var man ska kika, dock är de skygga och mest nattaktiva.

  Nötskrikor skjuter man pga av att de är skadedjur och plundrar fågelbon,

Annonser

Ett svar to “Dags att avväpna jägarna!”

 1. mariadesuede 6 januari, 2014 den 12:57 #

  Jägarna kommer med samma gamla egoistiska argument som alltid, precis som när det gäller björnarna i Pyrenéerna. Men resan är làng för att de fanatika jägarna ska ändra pà sig. Tills dess sà skjuter dessa de friska och starka djuren, vilket försvagar djurstammarna. En ansvarig jägare följer lagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: