Andas frisk luft?

6 Jan

Publicerat fredag 28 januari 2011 13:34

En kommentar till en debattartikel jag inte kan undanhålla er: ”Jakt är för mig det ursprungliga och det enda verkliga i dagens snedvridna samhälle, i och med jakten så återfår man lugnet från den stressade vardagen vi utsätter oss själva för och samtidigt får man ju andas frisk luft.”

Hur vore det att testa med att byta ut geväret mot kamera och/eller kikare eller försämras luften då?

Debatten gäller den förestående licensjakten på lodjur som inte uppmärksammas bråkdelen så mycket som vargjakten. Lodjuren fångas bl. a.  i fällor och skadas ofta svårt när de försöker ta sig ut.

Lodjuren minskar stadigt i antal men kommentatorn fortsätter: ”Jakt är fortfarande likställt med att skörda frukten från det överflöd som naturen ger, men det är även att hjälpa naturen på traven (min kursivering) med hjälp utav olika viltvårdande insatser som utfodring och predatorjakt.” D. v. s. vissa personers självpåtagna roll att spela Gud. Vi som bara njuter av en skogspromenad och skulle se det som en höjdpunkt för livet att skåda en bortflyende lokatt har ju ingen talan fast vi säkert representerar merparten av befolkningen.

Snart kommer Naturvårdsverkets beslut om årets jakt på lodjur. Forskarna räknar med knappt 1250 lodjur i Sverige. Lodjursstammen har varit uppe i närmare 2000 djur. Viltforskaren Henrik Andrén vid Grimsö forskningsstation gör prognosen att lodjurstammen nästa vinter kommer att vara 1250 djur –förutsatt att ingen licensjakt alls beviljas i år.

Riksdagen fastställde 2001 en miniminivå på 300 årliga föryngringar, vilket motsvarar cirka 1500 lodjur i Sverige. Den nivån har nu underskridits i flera år. Förra vintern konstaterades 211 föryngringar.

Jag skulle vilja veta: Hur många har över huvud taget sett ett vilt lodjur?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: