2000-talets häxprocess

6 Jan

hästmannen länssrätten

Publicerat tisdag 01 februari 2011 12:21

 Djurskyddsinspektör Ingela Björklund i Jönköping har anmälts för brister i sin djurhållning enligt Smålandstidningen den 28 januari 2011. Anmälaren, som är anonym, hävdar bl a att hennes hästar saknar tillgång till vatten och delar av hagen avgränsas med taggtråd. En eller flera hundar påstås bo i ett fönsterlöst uthus.

Ingela Björklund har under flera år idogt arbetat på att få till stånd ett djurförbud för Stig-Anders Svensson, mer känd som Hästmannen. I höstas utfärdades också djurförbud och Stig-Anders tvingades lämna bort sina tre älskade ardennerflickor. Länsstyrelsen motiverade med:

-Vi tror att du inte kommer att kunna ta hand om hästarna inför kommande vinter och därmed beslutar vi om djurförbud baserat på minst 4 förelägganden som ger oss rätt att meddela ett djurförbud.

Djurförbudet överklagades och var uppe i Förvaltningsrätten den 27 januari. Länsstyrelsen hade fem tjänstemän med på betald arbetstid.  Berndt Eriksson, Stig-Anders juridiska ombud, som om de vinner får hästkörlektioner i betalning av Stig-Anders, kritiserade Länsstyrelsen hårt. Han menade att lagen tolkats fritt utan rättsliga grunder och att tekniska bevis som analyser av foder samt fotografier eller veterinärutlåtanden som verkligen visar på missförhållanden är bristfälliga eller saknas helt. Ingela Björklund försvarade sig med att hon inte hade någon kamera med ”den dagen”. Hennes påstående om blödande sår kunde bl a motbevisas av ett veterinärintyg.

Att hästarna skulle ha fått för lite foder enligt en av rapporterna blir nästintill skrattretande då det står senare i samma rapport att hästarna är vid gott hull.

Eriksson gick även hårt åt djurskyddsinspektörens beteende mot Stig-Anders och frågade henne om det är brukligt att gå ut i radio och prata nedlåtande om en person som hon kontrollerar på det vis hon gjort. Lyssna här!

En rad vittnen talade till Stig-Anders förmån och själv var han försiktigt optimistisk efter 3½ timmes förhandling. Han hoppas kunna hämta hem sina hästar som han använt till alla sysslor i jord- och skogsbruket enligt gamla metoder.

Stig-Anders syster berättade om trakasserier som börjat sedan Stig-Anders Svensson vägrat sälja gården till en granne. En kvinna som inte känner Stig-Anders vittnade om hon när hon kontaktat djurskyddsinspektören fått veta av denna att ”redan när hon såg hästarnas ögon första gången hade hon bestämt sig för att utfärda ett djurförbud”.

Ingela Björklund ångrade ingenting utom att hon borde gett Stig-Anders djurförbud långt tidigare.

Se klipp från Smålandsnytt och läs om förhandlingen.

Stig-Anders förlorade i förvaltningsrätten som gick på Länsstyrelsens linje. Han borde ha presenterat en handlingsplan skriver rätten.

 • ledsen

  tor 09 maj 2013 04:43

  Hur gör man om man anmäler en inspektör? Vänder man sig till en annan länsstyrelse eller är allt lika genomkorrupt?

  Hur har det gått med Ingela Björklund? Hon är inte bortglömd och hon ska inte smita från ansvaret att hon har förstört för andra människor.


 • Anonym för säk

  sön 05 jun 2011 12:50

  Vilken ”soppa”
  Självklart får en inspektör göra hur som helt, förstår ni inte det?
  I Västmanland bor ordföranden för dem alla.
  Hon anmäldes då en ponny gick med lera upp till magen, men…… det blev inte ens en akt…..
  Självklart, det var ju hon som höll i den delen och hon var väl inte dum heller…..
  Att giftspruta åkrar utan tillstånd…. och även grannens ekologiska odling…?
  Det fanns visst ”förmildrande omständigheter” – SPRITEN!…
  Ovan får jag väl skit för därför vill jag vara anonym.
  Jag blir väl anklagad för att spy galla över inspektörerna i mina kommentarer i bloggar och annat……

 • Birgit mailto

  mån 21 feb 2011 11:46

  Vad lever vi i för samhälle. Jag hoppas att det kämpas vidare. Hur kunde förvaltningsrätten dra upp detta med en handlingsplan i detta läge? Var finns det föreskrivet? Som det ser ut så kan nu länsstyrelser utfärda ett antal föreläggande, sedan blir det djurförbud. Att föreläggandena inte alltid är baserade på att djuren far illa, utan på andra saker, tänker man inte på. Vi djurägare är än mer farligt utsatta.

 • Miranda mailto

  mån 07 feb 2011 21:57

  Trodde det fanns bara sådana inspektörer i Göteborg 😉
  Hittade till denna blogg i dag. Grymt imponerad av den!

  /Miranda
  Göteborgs Katthjälp


 • Marie mailto

  mån 07 feb 2011 10:11

  Att Ingela Björklund, missköter sitt jobb är inget ovanligt. Hon brukar trakassera sina ”utvalda” offer och hitta på en den ena och en den andra lögnen. Är det inte snart dax att sätta stopp för denna hemska människa?
  Jag har massa bevis på att hon misskött sitt jobb.
  Hon är inte lämplig som djurskyddsinspektör.

3 svar to “2000-talets häxprocess”

 1. Stig Bölja 21 oktober, 2014 den 03:01 #

  En gång i tiden fanns det tjänstemannaansvar vilket socialdemokraterna begravde.

 2. berlotte östman 2 maj, 2014 den 10:01 #

  Länsstyrelsen i Härnösand har liknande inspektörer Eva Eriksson,mfl en lös bräda ca 20cm bilder som fotoshopats av påstådd mager häst,som vi hade till försäljning ,fotad dagen före,Liten hage inget bete,hur mycket som helst att äta 1,5ha,Inget vatten,Hela Långsjön.Ringer alla på Länstyrelsen i Härnösand ingen ansvarig kan komma.inte länsveterinären ,inte juristen,(hon kan absolut inget om hästar säger hon)inte chefen,DOM SKA HA SEMESTER.Vi bad en fd chef komma o han hade inget att anmärka på nåt.Ren maktdemonstration av småjäntorna.Undrar om dom haft en katt ens.

  • vetteljus 5 september, 2016 den 12:37 #

   Ja, en flicka på 25 som kom hit hade haft en katt en gång, men inte orkat med den för den var långhårig. Så klart hon var expert nu på långhårskatter! Vad vet vi som haft flera olika pälstyper under ca 30 år? Inte ett skit, tydligen. Men en liten flicka som tröttnade på sin katt HON är expert?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: