Vargjakt är bara politik

5 Jan

vargar

Publicerat måndag 27 december 2010 12:43

Erik Svensson är biolog och forskare vid Lunds Universitet. Han sågar helt Carlgrens argument för vargjakt. Skanulvsprojektet har uppdragits att ge rekommendationer för den vargjakt som redan beslutats politiskt. Det är patetiskt att använda ”biologiska” argument för ett politiskt beslut.

”Den SNV-rapport som Skandulf presenterat som underlag för jaktkvoten ifrågasätter inte själva det politiska grundbeslutet om vargstammens storlek, och rapporten är heller inte peer-reviewas och publicerad i en internationell tidskrift.”

”Skandulf är inte liktydigt med ”forskningen” utan är endast en aktör…

”…populationsgenetisk och ekologisk teori kan inte användas för att motivera vargjakten: inaveln kommer inte att minska p. g. a. jakten..”

” Politik handlar alltså om människor i första hand..”

I senaste nyhetsbrevet från Skanulv konstaterar man: ”Antalet kända döda vargar detta år har slagit alla rekord, främst p.g.a licensjakten i Sverige i januari, då 28 vargar fälldes. Till dags dato känner vi till 69 döda vargar i år, fördelade på dödsorsaker enligt följande:
Licensjakt  28 (alla i Sverige)
Skyddsjakt 16 (11 i Sverige, 5 i Norge)
Värn av hundar o boskap 4 ( 3 i Sverige, 1 i Norge)
Illegal jakt 3 (2 i Sverige, 1 i Norge, den senare skadskjuten illegalt, avlivad legalt)
Trafik 10 (9 i Sverige 1 i Norge)
Olyckor, sjukdom 4  (alla i Sverige)
Okänd 2 (1 i Sverige, 1 i Norge)
Olycka i samband med fångst  2 (Galvenreviret i Sverige).
Notera att detta inte återspeglar den sanna fördelningen av dödsorsaker, legal jakt har vi total kunskap om, och trafik i det närmaste total kunskap, medan illegal jakt och naturliga dödsfall är underrepresenterade. Det totala antalet döda är högre än dessa 69.

De mest olyckliga av dessa dödsfallen är givetvis de två sistnämnda, 2 tikvalpar som sövdes i Galven-reviret 6 december och som efter de självmant lämnat märkningsplatsen, men medan de fortfarande var påverkade av sövningsmedlet, drunknade i ett grävt myrdike.”

”Trots det stora antalet dödsfall i år förväntar vi oss inte en minskning av stammen.”

”Den av Riksdagen beslutade inflyttningen av varg till Sverige kan komma att påbörjas redan i vår, i form av utsättning av valpar födda i nordiska djurparker. Vargar som invandrat spontant från öster till norra Skandinavien kan komma att sövas, undersökas kliniskt för sjukdomar, radiomärkas och behandlas mot parasiter och sedan släppas där de togs. Om de efter 6 månader ännu ej vandrat ned till vår ynglande population kan de komma att flyttas, vilket i så fall blir aktuellt först nästa vinter.

För närvarande befinner sig en invandrad östlig varg i Troms fylke i norra Norge. Den påvisades första gången 21 november och senast 13 december i Balsfjord och Målselv kommuner  c:a 80 km norr Narvik. Om tillfälle gives kommer norska myndigheter att söva, avmaska och radiomärka denna varg.
Den 16 november identifierades en invandrad östlig varg i Norrbotten i norra Sverige vid Suorva strax sydväst Stora Sjöfallet. Teoretiskt skulle detta kunna vara samma varg som i Troms, som påvisades bara 5 dagar senare drygt 200 km längre norrut. Jämförelser av DNA-profilerna kommer att ske snarast.

Två ungvargar födda i invandrarreviret Kynna 2 i Hedmark har nyligen påvisats gående tillsammans mellan Ytterhogdal och Rätan i sydöstra Jämtland. De identifierades 15 mil längre åt nordväst i Ströms Vattudal  i Jämtland redan förra året. Den ena är en hane, den andra okänt kön. Vi vet inte om de bildat par, men det är möjligt.”

  • Isa mailto

    mån 27 dec 2010 14:04

    Då man läser artiklar om varg och kommentarerna runt om, så står det helt klart att de som är emot varg är jägare. Och då främst pga löshundsdrift. Tycker det är ynkligt att en regering faller till föga för en så liten grupp och låter sig styras så till den milda grad att de riskerar åtal från EU:
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: