Slöseriet blir vår död

5 Jan

Publicerat tisdag 28 december 2010 12:41

Västvärldens slöseri med mat står för 25% av utsläppen av växthusgaser som orsakar den globala uppvärmningen. Varje svensk slänger i genomsnitt hundra kg mat årligen vilket gör en miljon ton mat eller 10% av det som produceras går rätt i soppåsen. Djuren föds upp, lider och slaktas till ingen nytta, fisken tar slut i haven och klimatförändringarna accelererar.

”Istället för glädje ger nog det traditionella julbordet idag mest en känsla av skuld”, skriver Isabella Löwin, författare till boken Tyst Hav och eu-parlamentariker.

Det är ännu värre i USA där man uppskattar att upp till hälften av all mat som produceras går till spillo. Förutom att maten skulle kunna mätta svältande kostar slöseriet tiotals miljarder dollar. En amerikansk familj slänger 14% av sina matinköp. Av det är 15% förpackningar som aldrig öppnats.

Det beräknas att mat som slösas bort av USA och Europa skulle kunna föda världen tre gånger om. Matavfall bidrar till hög konsumtion av färskvatten och fossila bränslen som, tillsammans med metan och CO2-utsläpp från ruttnande mat, ger konsekvenser för den globala klimatförändringen. Varje ton matavfall har potential att spara 4,2 ton CO2-ekvivalenter. Om vi alla slutade slösa bort mat, som hade kunnat ätas, skulle CO2-påverkan motsvara att ta bort 25% av alla bilar.

En forskningsrapport som kom i slutet av förra året visar att i USA har matavfallet per capita gradvis ökat med 50 procent sedan 1974 och når nu mer än 1400 kalorier per person och dag eller 150 biljoner kalorier per år. Matavfall står nu för mer än en fjärdedel av den totala konsumtionen sötvatten och 300 miljoner fat olja per år.

Mängden matavfall som genereras i USA är enorm. Det är den tredje största avfallsflödet efter papper och trädgårdsavfall. Under 2008 var 12,7 procent eller  32 miljoner ton av det kommunala fasta avfallet matrester. Av det återvanns endast en miljon ton. Resten – 31 miljoner ton – hamnade i deponier och förbränningsanläggningar.

I Storbritannien slänger hushållen 8,3 miljoner ton livsmedel, tillräckligt för att fylla 4700 simbassänger.

Skvitt mailto

tis 28 dec 2010 15:52

Du har alldeles rätt, men jag undrar om alla förstår hur det hänger samman. Jag gör, men gör andra det`?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: