Skåningar vill inte avstå från rögad ål

5 Jan

Publicerat onsdag 22 december 2010 18:50

Fisket efter gulål på västkusten ska fasas ut har fiskeriverket beslutat. I ett första steg höjs minimimåttet på västkusten nästa år från 40 till 45 cm. År 2012 förbjuds ålfiske på västkusten. Det berör närmare 90 yrkesfiskare. Ålen är akut utrotningshotad och populationen har minskat med 99%. De svenska fångsterna har minskat med 30% sedan 2006. I planen ingår att fångsterna skall reduceras med ytterligare 32% till 2013. Minimimåttet i Östersjön och sötvattensområdena höjs dessutom från 65 till 70 cm.

Yrkesfiskarna protesterar och anser att det är skarv och säl som orsakar nedgången av ål, inte fisket.

Ålfiske blir tillåtet i insjöar där ålen inte bedöms kunna vandra ut levande till havet. Med dagens beslut kan den som fiskar där i yrkesmässig omfattning framöver beviljas tillstånd. Övriga fiskare får fortsätta fiska ål i undantagsområdena, men inte sälja den.

Allt fler restauranger avstår från att servera ål eller 85% av de som tillfrågats av VärldsnaturfondenSkåningar framhärdar dock i att ha rökt ål på julbordet för att ”gästerna vill ha det”. Greenpeace har också gjort en undersökning. Man har besökt ett antal restauranger och mataffärer för att ta reda på vilken kunskap man har om ål och andra rödlistade fiskar. En del säger att de bara har ”svensk” eller ”odlad” ål och det existerar vare sig det ena eller andra. – Största syndaren var Ica Maxi i Västra hamnen. De hade ingen ål, men fem andra rödlistade fiskar, nämligen havskatt, piggvar, hälleflundra, sillhaj och lutfisk på långa.

Annonser

Ett svar to “Skåningar vill inte avstå från rögad ål”

  1. enkiruna 29 augusti, 2016 den 04:44 #

    Sorgligt hur alla goda havsdjur blivit allt färre sen jag var barn. Bara från jag var 7-8 år till 17-18 ändrade sig fiskandet oerhört utanför Åhus. Det som förut var lätt, och vi fick mängder av stora fina friska torskar, blev svårt och allt vi fick upp var små krokiga sjuka ”saker”. Östersjön hade blivit sjuk. Ål är ju jättegott, så jag får väl vara glad att jag har det minnet. Det var nog 80-tal sist jag åt det. Eller 90-tal. Länge sen var det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: