”Om hon sen kan få ett arbete, det är inte vårt ansvar”

5 Jan

Publicerat torsdag 23 december 2010 14:49

Från och med årsskiftet kommer nästa slag i ansiktet för de sjuka. Då tar nämligen Försäkringskassans handläggare helt över bedömningen av sjukas arbetsförmåga.

– Läkarna kan inte längre skydda patienterna, säger en kritisk ordförande för Läkarförbundet, Marie Wedin.  Den nya reformen kan innebära att fler svårt sjuka nekas ersättning från Försäkringskassan. Då fråntas utredningsläkarna rätten att över huvud taget sätta en nivå för den sjukskrivnes arbetsförmåga.
– Läkarna ska inte uttala sig om arbetsförmågan, det ska våra handläggare göra, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) tror inte att de 20 000 som utförsäkras tvingas ta socialbidrag.

– Några är så pass sjuka att de inte kan jobba och de ska ha sjukersättning. Sedan finns det de med arbetsförmåga som ska hjälpas aktivt till arbetsförmedlingen. För den tredje gruppen som är för friska för att vara sjukskrivna och för sjuka för att jobba ska vi göra aktiva insatser med mer rehabilitering och utbildning.

 • ledsen

  sön 08 dec 2013 08:04

  Man kan inte tolka det som annat än att de uppfattar valiga läkare som lögnare. Vore det inte så skulle läkarnas ord tas på allvar.

 • doggylove
  doggylovefre 29 nov 2013 13:56
  Javisst! Handläggarna hos FK har tydligen snabbutbildat sig för att bedöma sjukas arbetsförmåga. Något som för oss vanliga läkare tar 5½ år + AT utbildning i 2 år + vidareutbildning i 4 år.
  Celia
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: