Kritisera Carlgren är att som slå vatten på en gås

5 Jan

carlgren

Publicerad fredag 24 december 2010 13:56.

Kritiken mot Sveriges sätt att sköta den svenska vargstammen kvarstår från EU kommissionen. I ett brev till Andreas Carlgren skriver Miljökommissionären Janez Potocnik att vargstammen är både inavlad och geografiskt isolerad. Hela populationen kan därför lätt utplånas genom slumpmässiga händelser. Det är därför den skyddas enligt direktivet 92/43 EEC. Alla åtgärder som kan påverka stammen måste därför övervägas noga och direktivet innebär ett strikt förbud mot jakt. Det är med den bakgrunden som Sveriges nya vargpolitik har blivit granskad.

Kommissionen anser att Sverige bryter mot artikel 12 och 16, det sk habitatdirektivet, men Potocnik har avvaktat tills Sverige svarat på den förra kritiken vid kommissionens möte den 26 november.  Det har nu gjorts och Potocnik påpekar för Carlgren att Sveriges vargpolitik fortfarande reser många frågor.

Frågorna handlar om:

*Den ogynnsamma bevarandestatusen för vargen

*Det satta taket på 210 individer

*Licensjakt på en strikt fredad art utan att hänsyn tas till bevarandedirektivet

*De geografiska restriktionerna att vag bara får finnas utanför renbetesområdet, ett område som troligen är på väg att utökas

*Den annonserade utsättningen av varg som ännu inte vare sig ägt rum eller haft någon effekt på stammen

*Skadan som en upprepad licensjakt kan orsaka stammen

Om licensjakten tillåts innan Kommissionen fått svar på sina frågor kommer Potocnik att föreslå Kommissonen att ett formellt brev sänds till regeringen där det ifrågasätts om Sverige lever upp till den gemensamma lagstiftningen om att bevara hotade arter.

Andreas Carlgren vill inte diskutera andra alternativ till jakt för att ”öka acceptansen”. Han hänvisar till andra experter som uttalat sig positivt om Sveriges rovdjursförvaltning och tänker inte stoppa jakten.

  • Annika

    sön 26 dec 2010 15:38

    Jag har skrivit ett överklagande till Förvaltningsrätten i Stockholm enligt anvisningar i Naturvårdsverkets beslut. Tyvärr ska överklagandet gå via Naturvårdsverket så det blir nog liggande där ett tag, tills efter att jakten genomförts. Den vill läsa når mitt överklagande på min blogg

  • Oscar

    lör 25 dec 2010 08:47

    Anders Carlgren och regeringen bör skärpa sig. Att ha detta icke-etiska synsätt på vargfrågan gör att jag kommer rösta miljöpartiet nästa gång. Jag som även brinner stark för andra djurfrågor tycker att Anders känns som en väldigt svag ledare för våra viktigaste frågor.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: