Jaktvapen hamnar hos kriminella

5 Jan

Publicerat onsdag 22 december 2010 14:14

Distriktsstyrelsen för Jägarnas Riksförbund i Dalarna har tagit ett enhälligt beslut att bojkotta både lodjursinventeringen och vargjakten på grund de villkor som bestämts av Naturvårdsverket. Anledningen är förstås inte att man är emot att skjuta varg utan tvärtom att man vill skjuta alla vargar som finns i Dalarna eller närmare bestämt 50 stycken. Man har överklagatNaturvårdsverkets tilldelning på sex vargar till förvaltningsrätten. Så var det med den acceptansen.

– Vi får och ska agera självständigt i distrikten och vår ambition i Daladistriktet är noll vargar, säger Gunnar Håkansson, vice distriktsordförande.

I början av året anhölls en examinator i  Jägarnas Riksförbund i Värmland misstänkt för att ha sålt jägarbevis. För någon tusenlapp fick de blivande jägarna sitt bevis utan ett enda prov.  Han har erkänt brott. Han misstänks för grovt osant intygande. Betalningen har varierat. Men runt någon tusenlapp har det kostat att köpa ett jägarbevis. Sedan har köparen kunnat jaga och ansöka om vapentillstånd för upp till sex vapen utan att ha gått vare sig kurs eller prov. Polisen känner till 20-30 fall där personer betalat provledaren för att få jägarbevis. Merparten av dem sökte tillstånd för vapen och flera av dem fick vapenlicenser godkända. Den olagliga verksamheten har pågått under flera år.

Natten den 17 april urartade ett bråk på Kungsgatan i centrala Karlstad. Ett skott brann av och fyra personer greps bland dem en 54-årig man som misstänktes för mordförsök och vapenbrott. Enligt bekräftade uppgifter figurerar 54-åringen även i utredningen av de köpta jägarbevisen. Man tror att mannen varit en mellanhand mellan de blivande jägarna och provledaren. Han förmedlade och skötte kontakten. Enligt polisen finns det kopplingar till grovt kriminella personer och mannens namn har dykt upp i olika brottsutredningar. Hans inblandning med jägarbevisen varit känd bland kriminella i Karlstad och vapnen har hamnat i kriminella kretsar.

I utredningen av jägarbevisen finns det ett 30-tal kända fall. Men polisen har bara skrapat på ytan.

– Det finns massvis som man aldrig kommer kunna bevisa, säger en uppgiftslämnare.

 • Skvitt

  ons 22 dec 2010 19:35

  Jag glömde, men vill gärna nämna att jag har uppmärksammat dig igen i min blogg!
  Ha det riktigt gott!
  /Skvitt

 • Skvitt mailto

  ons 22 dec 2010 19:33

  Som vanligt ett bra inlägg, men jag kan ju inte kommentera sönder din blogg, så den här kommentaren får stå för alla dina inlägg!

  Ha en bra jul!
  /Skvitt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: