Hemmet fredat från djurinspektör

5 Jan


jo

Publicerat söndag 19 december 2010 08:15

JO har riktat kritik mot Länsstyrelsen i Västerbotten och deras djurskyddsinspektör Monika Beije. Beije gick utan lov in i ett olåst bostadshus där ägaren låg och sov. ”I praktiken kan kontrollmyndigheten inte på egen hand bereda sig tillträde till en djurhållares bostad när denne inte samtyckt till detta, såvida inte en nödsituation föreligger”, skriver JO i sitt beslut. ”Det har från länsstyrelsens sida inte gjorts gällande att någonting liknande en nödsituation i brottsbalkens mening förelåg.”

”Enligt artikel 8 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter, vilken gäller som lag i Sverige, ska var och en ha rätt till respekt för sitt hem. En offentlig myndighet får inte inskränka denna rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till statens säkerhet, den allmänna säkerheten, landets ekonomiska välstånd eller till förebyggande av oordning eller brott eller till skydd för hälsa eller moral eller för andra personers fri- och rättigheter. Artikel 8 kan läggas till grund för prövning i domstol och innefattar således ett konkret, rättsligt skydd för den enskilde (se närmare Danelius, Mänskliga rättigheter i europeisk praxis, tredje upplagan, 2007, s. 301 ff.). – Bestämmelsen ger, tillsammans med Europadomstolens praxis, ett rättsligt konkret innehåll åt samma allmänna värdegrund som kommer till uttryck i 1 kap. 2 § regeringsformen.”

Som djurägare har man alltså ingen skyldighet att släppa in en påstridig djurskyddsinspektör i sitt hem och man kan inte straffas för att man vägrar göra det.

 • doggylove
  doggylovefre 29 nov 2013 13:44
  Så väldigt ofta är de ju åtföljda av poliser, även om det INTE gäller en akut situation, men de lyckas lika ofta genomdriva att det ÄR en akut situation.
  Detta gäller enbart i Sverige.

  Celia


 • solveig

  sön 05 jun 2011 12:28

  Den missuppfattning är vida utbredd i Landet.

  I Dalarna fanns ett inlägg redan 2008 i tidningen där en inspektör uttalade sig om att de hade rätt att gå in hur som helst, var som helst.

  Vilken jä-la missuppfattning och vilken tidning sen som publicerar något dyligt.

  Inte konstigt att Ola Svensson, Skåne gör som han gjorde 3 år senare, han hade väl läst Dalatidningen och och lyckats lära sig de felaktigheter som de skrivit om, (tur att han klarade av det, då har han ju både det och sin eco-drivkurs att luta sig mot…, en merit i cv:t i vissa kretsar…)

Ett svar to “Hemmet fredat från djurinspektör”

 1. vetteljus 28 augusti, 2016 den 07:17 #

  Exakt – de har INTE rätt att gå in utan tillåtelse. Men de hämnas vitt och brett om du vägrar. Om de kan. Bor du på gård eller har djuren ute så blir det ju en lätt match för dem. 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: