Hallands djurskydd ifrågasätts

5 Jan


fisk

Publicerat söndag 19 december 2010 11:40

På tidningen Ridsports forum pågår en intensiv debatt där kompetensen frågasätts hos Länsstyrelsen i Hallands djurskyddsinspektörer. Det är inte första gången de utmärker sig så att det uppmärksammas i riksnyheterna.

Länsstyrelsen har lämnat in en åtalsanmälan mot den man som, trots att han var belagd med djurförbud, hade en akvariefisk som sällskapsdjur i hemmet. Åklagare ska nu utreda om mannen gjort sig skyldig till brott mot djurskyddslagen. Det är tryggt att veta att våra domstolar och myndigheter lägger våra skattepengar på verkligt allvarliga brott!

Vem minns inte den hädangångna Djurskyddsmyndighetens uttalande om fiskars rätt. Sportfiskare kan riskera böter eller fängelse för djurplågeri om de agnar med levande fisk.

– Vi har bara prövat frågan utifrån vad som står i lagen, konstaterade handläggaren Anders Gustafsson.

Om nu en enstaka fisk är värd så mycket skydd av samhället så vore väl det logiska att genast förbjuda allt fiske. Speciellt det kommersiella. Men så är det inte. Fiskar som fångas i nät och trålar plågas till döds, ofta söndertrasade och kvävda. ”Vilda djur omfattas inte av djurskyddslagen, så vild fisk som fiskas upp för att avlivas omedelbart (vad menas med omedelbart?) faller utanför djurskyddslagens tillämpningsområde.” Helt enkelt kan man tolka det så att en fiskindivid som har en ägare som man kan driva in böter av har ett ”skydd” i djurskyddslagen men individer som människor tjänar pengar på kan behandlas hur som helst. Skyddet för den ”tama” fisken är dock i högsta grad tvivelaktigt eftersom den när som helst kan avlivas genom polisens försorg på djurägarens bekostnad. Insekter räknas dock inte som djur i lagens mening så det är fritt fram för folk med djurförbud att hålla kackerlackor och vandrande pinnar.

Självklart bryr sig inte vare sig Länsstyrelsen som myndighet eller djurskyddsinspektören om akvariefisken i sig. Det gäller ”pröva frågan utifrån vad som står i lagen” och klämma åt en människa. Då ser man sig som driftig och får dessutom inte tid att bedriva verklig djurtillsyn i den kommersiella djurproduktionen, vilket är besvärligt. Dessutom kan man slå upp stora rubriker i pressen och oja sig över hur litet resurser man har, hur utarbetad man är och hur man sliter häcken av sig för att få ”djurplågare” fällda.

Många personer med hästverksamhet i Halland anser sig förföljda av inspektörer som saknar intresse av hästarna men är desto mer intresserade av att driva rättsliga processer mot småföretagare med tumstocken som vapen. Jordbruksverkets rekommendationer om stallmått omvandlas snabbt från ett ”bör” till ett ”skall”. I och med att taket i ett stall mäts under bärande bjälkar innebär det oftast att äldre byggnader får en lägre stallhöjd än den rekommenderade. Och det säger sig självt att man inte kan ta bort bärande bjälkar. I praktiken blir det omöjligt, av ekonomiska skäl, att uppfylla lagens bokstav!

Carina Hedberg skriver: ”Teoretiskt är det omöjligt för en obehörig att erhålla anställning inom myndighet men praktiskt har hela proceduren, vad beträffar djurhälsa och djurskydd, sedan många år tillbaka kollapsat i Halland och har blivit än värre efter övergången.

Vad som sker är att obehörig personal far omkring i hela länet och utövar myndighet som startar när anmälan inkommer d v s den ene obehörige sysselsätter den andre obehörige, vilket leder till otrevliga besök för djur och djurägare eftersom bristen på kunskaper är så stor att myndigheten? inte ens vet hur de ska uppträda i närheten av djur och människor.”

Signaturen Kickancola tycker: ”De bryr sig betydligt mer om byggnaders utförande o sina paragrafer än om djurens skick . Se för fasiken till att vara tyst och håll med dem i allt de säger, för GUD nåde den som försöker sätta sig upp emot dessa tjejer. Då blir du direkt utsatt för deras paragrafer och deras terroriserande. Det är sorgligt att se/höra/uppleva hur Hallands djurskyddsinspektörer beter sig i allt för många fall.  Inte konstigt att vi har fler djurförbud i Halland än riksgenomsnittet.”

Hon tycker vidare att inspektörerna borde få en betydligt bättre utbildning och gärna en lång kurs i samarbetsförmåga!

Aktivavel konstaterar: ” Det räcker med att du har en granne som har ett ont öga till dig och gör en anonym anmälan så är du körd. Sen att djuren är välskötta har ingen betydelse, är du anmäld så är du. Den anonymes anmälan väger tyngre än alla veterinärers intyg i världen. Och hur mycket vi än följer lagar och förordningar, vill de bråka så gör de.”

Annonser

Ett svar to “Hallands djurskydd ifrågasätts”

  1. vetteljus 28 augusti, 2016 den 07:25 #

    Är det lika illa idag 2016 som det var då i Halland? 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: