20 vargar skall skjutas för att öka ”acceptansen”

5 Jan

nv varg

Publicerat fredag 17 december 2010 11:44

Ny vargjakt i januari igen. Naturvårdsverket har beslutat om licensjakt på 20 vargar i 6 län. Man säger sig verkställa riksdagens beslut om att endast 210 vargar får finnas. Motivet till jakten sägs vara att ”acceptansen” för vargarna ökar om man får jaga dem. Avser man då jägarnas acceptans för folket har väl inte blivit tillfrågade?

Dessutom talar man att kompensera för de 20 vargar som skall sättas ut för att minska inaveln. Alltså man skjuter i förväg bort 20 för de 20 som under ett antal år eventuellt skall sättas ut och eventuellt kommer att föröka sig innan de skjuts eller omkommer på annat sätt. För min del tycker jag det kvittar. 210 vargar är ett politiskt projekt precis som euron. I politiska projekt spelar fakta ingen roll, då lyssnar man till den som har de ”rätta” åsikterna. I det här fallet jägarna som inte vill ha några vargar alls. En skjuten varg är en skjuten varg och har den kostat 800 000:- och har ”friska” gener blir den likafullt bara en päls på väggen.

Eftersom det ännu inte kommit något svar från EU på det svar Sverige lämnat på de kritiska frågorna tycker sig inte Naturvårdsverket behöva ta hänsyn till den framförda kritiken.

Dalarna får sex vargar skjutas och jägarna är missnöjda. ”Från Jägareförbundet Dalarnas sida anser vi att den totala tilldelningen är alldeles för låg, vidare borde Dalarna haft en större andel av densamma då länet berörs av en mycket betydande del av de föryngringar som i dagsläget har kvalitetssäkrats.”

Nätverket Orsajägarna vill bojkotta jakten. – Ställer vi upp i jakten är det också en bekräftelse på att vi jägare accepterat att förvalta vargstammen åt staten. En vargstam som vi över huvud taget inte vill ha, säger Nils Björklund.

– Vid årets vargjakt ställde jägarna oavlönat upp och gjorde ett suveränt jobb. Det tog bara 7 – 8 timmar innan Dalarnas kvot var fylld och för det fick vi bara skit i media, säger han.

Dalarnas viltvårdsdelegation, som yttrat sig om vargjakten till Naturvårdsverket, ingår Mats Larsson som företrädare för jakt- och viltvårdsintresset. Han ville att tilldelningen skulle omfatta ett 50-tal vargar dvs fem gånger så många som vid förra jakten. Dessutom ville han att licensjakten skulle inriktas mot förutbestämda revir och att samtliga vargar i detta/dessa revir skulle skjutas. Han ville heller inte som Naturvårdsverket att att sändarförsedda vargar skall särbehandlas vid jakten.

3000 jägare har redan registrerat sig för jakten. Och de lär nog inte visa någon ökad acceptans innan antalet vargar är noll.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: