Sila mygg

4 Jan

Publicerat onsdag 24 november 2010 13:25

Länsstyrelsen i Skåne vill inte vara sämre än den i Halland som för en tid sedan beslöt att en akvariefisk skulle omhändertas eftersom djurägaren hade djurförbud, vilket ni kan läsa om i ett tidigare inlägg. Det ryktas att beslutet inte hann verkställas utan mannen lämnade tillbaka fisken till djuraffären för att slippa Länsstyrelsens besök. Det blev nog också billigast så för alla parter.

Nu har man i Skåne beslutat att omhänderta två geckoödlor sedan man fått in en anmälan (dnr 282-8381-10) från en veterinär på Fågelkliniken i Skåne AB. Ödlorna har inte hämtats och räkningen är inte betald. Det har inte gått att nå ägaren på telefon och veterinärjournalen, säger man, visar att det kan finnas brister i omvårdnaden om ödlorna. Länsstyrelsen har därför beslutat att omedelbart, med polisens handräckning, omhänderta dem med motivering att ägaren inte verkar vara i stånd att betala för vården av ödlorna. Kostnaden för omhändertagandet faller dock på ägaren, men det framgår inte om man anser att han har lättare att betala Länsstyrelsen och polisen än veterinären.

Frågan är om man på Länsstyrelsen inser vad det här ger för signaler till djurägare som går till veterinär med sitt sjuka djur. Många kanske kommer att tveka att göra det med vetskap om att man kan bli anmäld med förödande ekonomiska konsekvenser. I det här fallet kunde djuren, om sunt förnuft fått råda, helt enkelt ha lämnats till en herpetologisk förening och skulden drivits in på vanligt sätt. Att till varje pris driva alla fall till dess spets kan alltså för djurens del vara rent kontraproduktivt.

Eskilstuna lämnades en sjuk gammal man utan tillsyn på natten. När dagpersonalen kom på morgonen gjordes upptäckten att han låg i sängen med intorkade spyor. Hans mun, ansikte, t-shirt och madrass var nedsmetade efter kräkningarna.

Det kan bli aktuellt med arbetsrättsliga åtgärder mot personalen som brustit i  tillsyn, säger vuxenförvaltningens högste chef, Thure Morin. Hade det handlat om en fisk eller en ödla som vanvårdats hade vi nog fått se på andra bullar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: