Nytt trick för att utrota vargen?

4 Jan

Publicerat torsdag 25 november 2010 11:19

Idre nya sameby vill utöka renbeteslandet till att gälla i stort sett hela norra Dalarna. Då är villkoret att vargen försvinner. Jägarna gläds förstås åt förslaget och markägaren Orsa besparingsskog likaså. De sistnämnda säljer nämligen jakträtter för avsevärda belopp årligen.

Resonemanget går som så att regeringen har uppdragit till Sametinget att undersöka var nya renbeten kan finnas. De milda vintrarna med upprepade tö- och frysväder har gjort det svårt för renarna att komma åt laven. Så nu vill man muta in all skog väster och norr om Mora till Trängslet i Älvdalen och till Voxnadalen i nordost och Venjansjön i väster.

Förutom att alla befintliga revir inom detta gigantiska område skulle försvinna så försvinner även den ”buffertzon” som finns nu mellan reviren och renskötselområdet. Det betyder i sin tur att ungvargar skulle med säkerhet vandra in och lika säkert att de där skulle få skjutas i form av ”skyddsjakt”. Hotat är också Galvenrevirets ungvargar med ryska gener. Jägarna som vill jaga med löshund är förstås lyckliga över förslaget.

Släpper man sin hund lös i ett känt vargrevir och den råkar möta revirinnehavaren brukar det sluta olyckligt för inkräktaren. Släpper man därefter hund nummer två och tre kort därefter och de går samma öde till mötes så får man skyddsjakt beviljad på vargen.

De tre jägarna släppte var och en sina hundar under en treveckorsperiod i september i Homnareviret. De två sista hundarna släpptes veckan efter varandra trots att ägarna mycket väl visste att den första, och den andra, hunden dödats av en varg i reviret. Sedan går jägarna ut med snyfthistorier om hur den elaka vargen dödat deras käre familjemedlem.

Eller var den inte så kär med tanke på den kunskap man hade. Jag är själv uppvuxen i Orsa omgiven av jägare med jakthundar och vet hur ”kära familjemedlemmar” helt sonika togs med ut i skogen och sköts när de inte var önskvärda längre. Från 2009 utgår också en summa på max 20 000:- som plåster på såren för en vargdödad hund vilket lär räcka till ett par nya.

Den som får sin hund angripen av varg eller något annat av de stora rovdjuren har ett större ekonomisk skydd än om hunden skadas av ett vildsvin, en bil, blivit vådaskjuten eller utsatt för några av de hundratals andra risker som jakthundar utsätts för. 20 gånger fler jakthundar dödas årligen i trafiken än av vargar enligt statistik från Agria och Viltskadecenter.

Genomsnittligt antal dödade och skadade jakthundar för år
2007-2009
Hundar försäkrade
hos Agria
Totalt
Skottskadade 13 25
Varg 22 42
Vildsvin 20 38
Trafik 433 822
Drunkning 43 81

Ulf Back var ute på sin jaktmark vid Orberget i Rättviks kommun för att jaga älg. Den 7-åriga gråhunden hittade inte någon älg men väl en björn i vinteride.

– Jag såg det stora björnhuvudet flera gånger och var så nära som fem meter från idet och försökte ta hunden. När Ulf Back märkte att det inte gick att få med sig hunden lämnade han platsen.  På natten angreps och dödades den ensamma hunden av en varg som lockats till platsen av hundens skällande. Själv hundägare undrar jag hur man kan lämna sin hund i skogen på natten. Måntro är det samme Ulf Back som var min klasskamrat från Orsa kyrkby skola ”Älsken sanning och frid”.

Annonser

Ett svar to “Nytt trick för att utrota vargen?”

  1. vetteljus 25 augusti, 2016 den 09:49 #

    Ulf borde få djurförbud! 😦 Stackars hund helt ensam i skogen, vet man inte hur man hanterar en hund som inte vill lyda ska man inte få ha hund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: