Fåglar lider för människors lyx

4 Jan

Publicerat söndag 28 november 2010 11:10

På en ungersk hemsida kan man läsa att ungerska gåsdun är bäst för att gässen lever i ett kallt klimat. Man talar helt öppet om att gässen levandeplockas. Dunet ”skördas för hand så att fåglarna inte skadas i processen”. Man berättar att  fjädrarna ”skördas” var sjätte vecka när fåglarna ”ruggar naturligt”. Det existerar förstås inga gäss som ruggar var sjätte vecka. Ungerska bönder sägs vara mycket stolta över sin långa traditionella produktion av gåsdun. Det här är alltså en verksamhet som pågår helt öppet och som man är stolt över.

Varför en tysk djurskyddsorganisation måste återupptäcka det som Kalla fakta ”avslöjade” för två år sedan är ett mysterium. Det som alla känner till och ingen vill göra något åt av ekonomiska skäl.

Redan 1988 d. v. s. för över tolv år sedan publicerade New York Times en artikel om den ungerska gåsuppfödningen. De små nykläckta gässlingarna skickas med två typer av foder ut till en mängd små uppfödare. ”Det ena fodret är bra för levern, det andra för fjädrarna men inget är bra för gässens lycka.”

De vita gässen hamnar i dunproduktionen. Det betyder att deras fjädrar ”skördas” 4-5 gånger under ett år. När vintern närmar sig och foderkostnaden överstiger värdet av fjädrarna får gässen leva ytterligare fem veckor för att fjädrarna skall växa ut en sista gång innan gässen skickas till slakt. Sista plockningen görs maskinellt och då måste fjädrarna vara långa.

Laszlo Toth, ordförande i ett kooperativ med 1 600 medlemmar, jämför plockningen med mjölkning av kor och klippning av fårull. Plockningen sköts av kvinnor som kan plocka upp till 100 gäss var på en dag.

De grå gässen får det inte bättre. De packas i trånga inhägnader eller minimala burar där de inte ens kan sträcka ut vingarna och tvångsmatas vare sig de är hungriga eller inte. Det ger en förstorad lever som man sedan tillverkar gåsleverpastej av. Även ankor tvångsmatas på samma sätt.

Det här är en hantering som försiggår i många länder. Varje dag packas fåglarnas krävor med 1,5 kg foder vilket skulle motsvara ca 22 kg pasta för en människa. Fåglarna blir naturligtvis både skadade och sjuka av att utsättas för detta och utvecklar en abnormt förstorad lever, tio gånger den normala, vilket är själva syftet.

Den mekaniska nedstoppningen av foder i struparna medför konstant smärta och sår på matstrupe och andra organ. Fåglarna blir sjuka och oförmögna att röra sig. Det är fritt fram för råttor att gnaga i deras öppna sår. Slutligen hängs fåglarna upp och ner och struparna skärs av.

Kalman Szabo, som sköter fågeldelen av Hungarian-Soviet Friendship farming conglomerate, säger att som tur är så finns inga djurskyddsorganisationer i Ungern. Han säger föraktfullt att sådan kritik som når hans öron, kommer ”från någon gammal dam som har för mycket dödtid.”

Business är bra, säger Mr Szabo.

  • Djuren & jag

    sön 28 nov 2010 16:44

    Bedrövligt är vad det är, här kommer vare sig dunprodukter eller gås-/anklever över tröskeln i alla fall!

Ett svar to “Fåglar lider för människors lyx”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Har ankor några rättigheter? | Astrids miljö- och samhällsblogg - 6 november, 2014

    […] I juni 2012 förbjöds gås- och anklever i Kalifonien. Det är den första staten i USA att göra något åt det barbariska djurplågeri produktionen av de sjukligt förstorade levrarna innebär. Se min tidigare artikel här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: