Vargar skjutna under älgjakt

2 Jan

Publicerat lördag 06 november 2010 08:03

Efter den tredje ansökan så har Länsstyrelsen i Dalarna gett tillstånd att det vargpar som etablerat ett revir i anslutning till renbetesområdet i Idre får skjutas.

När snön nu faller så kommer länsstyrelsens personal att spåra vargarna genom att ringa in dem och sedan med hjälp av en skytt från en helikopter försöka döda de två vargarna.

Om de två vargarna skjuts så kommer det inte att påverka antalet djur som får fällas vid en eventuell licensjakt senare i vinter.

– Det är ett bra beslut för vår verksamhet, men det är bara synd att Länsstyrelsen ifrågasätter om vargen gör någon skada. Att den tar ren och skapar stora problem för oss är inget man behöver ifrågasätta, säger Jörgen Jonsson, ordförande i Idre nya sameby.

Jägarna i Orsa vill inte heller ha varg. Naturvårdsverket har begärt in yttranden över delar av regeringsuppdraget om genetisk förstärkning av vargstammen genom vargflytt. Bland annat har Skattungby/Torsmo viltvårdsområde (vvo) sänt in sina synpunkter.
– Vi anser att förvaltning av älg och björn inte kan kombineras med förvaltning av varg. De områden som inte har björn att förvalta får ta på sig ansvaret att förvalta varg. Det innebär att vargantalet i norra Dalarna ska minimeras till ett minimum, säger Bo Karlsson, ordförande i Skattungby/Torsmo vvo.
– Det kulturhistoriska värdet av det arbete och de insatser i övrigt som fäbodbrukare och andra djurhållare bidrar med, samt de insatser som ideella föreningarna utför inom naturvårdsområdet kan inte nog värderas och uppskattas. Enkom av dessa skäl bör norra Dalarna undantas från fortsatta ekologiska experiment med varg.

En varg sköts den 30 oktober i samband med älgjakt i lördags på Värmlandssidan, nära Granberget och dalagränsen.

Vargen påstås ha angripit en av jägarnas älghundar. Jägarna har uppgett att de först hade försökt att skrämma vargen, men de fick inte stopp på attacken förrän en jägare sköt vargen. Hunden klarade sig.

Händelsen polisanmäldes och den utreds inledningsvis som misstänkt grovt jaktbrott. Skyttens vapen har tagits i beslag under utredningen.

Platsen där vargen sköts ligger närmast Halgåreviret, men det är osäkert om det finns några vargar kvar där.Vargen, en tvåårig hanne, kan även komma från Acksjöreviret som ligger något längre söderut.

En varg sköts också ihjäl av älgjägare den 4 november i trakterna av värmländska Stöllet i torsdags efter att ha attackerat en jakthund som inte skadades.

 Ordförande i Leksands jaktvårdskrets Klas Målarbo  är orolig för den vikande älgstammen, och boven i dramat är vargen, menar han.
– Det går nog inte att jaga älg med den vargstammen vi har. Det är bara att konstatera fakta. Jag hoppas Länsstyrelsen litar på oss så vi får ta bort något revir på västra sidan. Så här mycket varg kan vi inte ha om vi ska fortsätta jaga älg.

Jägarnas Riksförbund i Värmland säger definitivt nej till varginplantering.
– Vi ska absolut inte ha fler vargar. De hör hemma på djurpark inte här, sa Kurt Borg, ordförande i Jägarnas Riksförbund i Värmland.

Svenska rovdjursföreningen skriver i ett pressmeddelande: Planeringen av ytterligare en omgång licensjakt på varg pågår för fullt. Risken är överhängande att det blir vargjakt även i vinter trots man inte har kunskap om vargstammens faktiska storlek förrän till våren.

Huvudsyftet med licensjakten vintern 2010 uppgavs vara att öka acceptansen för varg på landsbygden. Men den acceptansen finns redan hos en majoritet av allmänheten. Och den brist på acceptans som finns hos vissa grupper tycks snarare ha ökat än minskat om man ska döma efter att antalet anmälda jaktbrott mot varg anmärkningsvärt nog har ökat efter jakten jämfört med tidigare, skriver föreningen.

Kurt Borg tycker att det finns ingen plats för varg i naturen, bara i djurparker. Han anser sig dessutom föra alla jägares talan. Han påstår också att vargen utrotat både älg och rådjur. Vargarna är ”rena terrorn”.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: