Nolltolerans mot jaktbrott

2 Jan

Publicerat tisdag 09 november 2010 11:37

Ett ovanligt och glädjande initiativ har tagits av åtta-nio viltvårdsområden i Granträsk-Nordanås-Vargträsk och Flakaträskområdet i Västerbottens inland som gått samman i vad man kallar Grannsamverkan jaktbrott.
– Vi har länge anat att det pågått. Men nu har vi tröttnat och vill ha ett slut på det. Nolltolerans helt enkelt, säger Elmer Helletun, ordförande i Nordanås Viltområdesförening. Genom telefonkedjor ska tjuvjägarna avslöjas och polisanmälas.
Det  gäller allt från olovlig utsättning av åtelkameror till påträffade slaktplatser eller jakt från bil.
– Det gäller inte minst jakt på stora rovdjur som förekommer på markerna. I första hand björn, säger Elmer Helletun.

Risken för att dömas för jaktbrott är liten. I Skåne anmäldes 132 jaktbrott under 2007-2009. Men ingen jägare dömdes. Jägare har enligt anmälan inte kunna skilja på en ponny och ett vildsvin och de har skjutit pilgrimsfalkar samt en svan.

En annan ponny med vitt täcke (!) sköts ihjäl på sitt sommarbete i Katrineberg utanför Hampetorp i Närke av en vildsvinsjägare i augusti. Först rubricerades det som skadegörelse av polisen som efter protester har ändrat rubriceringen till jaktbrott. Det är väl närmast en tidsfråga innan någon på skogspromenad blir skjuten.

Sällan hör man talas om bärplockare och motionärer som blir attackerade av djur, det är nästan alltid beväpnade jägare. En jägare sköt en björnhona vid en kraftverksgata i Bräcke i september. I förhör har han uppgett att han anfölls av björnen.

När jägaren sedan upptäckte att två ungar också dök upp sköt han även dem. Om även ungarna anföll förtäljer inte historien.

En av ungarna dog direkt medan den andra skadesköts. Man inledde eftersök på björnungen som påträffades skadad och avlivades.

– Har man skjutit en björnhona med ungar får man inte skjuta på ungarna. De måste alltid ges en chans att överleva. Nu är det här en polissak, men det är naturligtvis ett grovt jaktbrott, säger Håkan Berglund på Länsstyrelsen.

Ornitologen Jan-Erik Hägerrot blev ögonvittne till när två jägare vid en matningsplats för klövdjur på marker tillhörande en större gård i Fjällvedenområdet i Sörmland prickade ned fågel efter fågel. Den ene av jägarna är anställd på en större gård i området. Polisen tillkallades och beslagtog vapnen. Drygt 20 fåglar hade skjutits, varav flera fredade arter. Miljöåklagaren, Christer Pettersson, utesluter inte en strängare påföljd än böter dvs fängelse.

Finland föreslås skärpta straff för grovt jaktbrott. Minimistraffet blir 4 månaders fängelse och maximala strafftiden som nu två år. Till detta kommer att den som dömts för ett sådant brott även får jaktförbud i mellan tre och tio år. Bedömningen grovt jaktbrott kan bli aktuell om det är ett brott som riktats mot många djur eller orsakar långvarigt lidande för djur. Dessutom kan brottsrubriceringen användas om det handlar om jakt på exempelvis lodjur, järv eller skogsvildren.

Annonser

Ett svar to “Nolltolerans mot jaktbrott”

  1. vetteljus 24 augusti, 2016 den 08:44 #

    Jaha, så om man pepprar lite åt höger och vänster kan man kanske förvänta sig att max få tidsbegränsat förbud???

    Men om någon jävlats med en och ljugit ihop att man inte gått ut med hunden, inte gett katten sin medicin eller något annat nys ingen kan kolla, då kan man få evigt förbud.

    Det ena brottet ligger det lik i naturen som bevisar brottet, och i det andra har bara någon som inte ens törs stå vid vad den sagt (anonym) ”vittnat” om det. Så VITTNESMÅLET kan vara en ren lögn. Anmälaren är kanske obekant, umgås inte med den angivne, är aldrig hos denne, har bara ljugit ihop alltihop! Men hur bevisa när ”vittnet” är ANONYMT??? Omöjligt. Inga lik, bara ett HEMLIGT vittne!!!

    Snacka om olikabehandling, men det är ju typiskt i dagens Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: