Alla fuskar

2 Jan

Publicerat måndag 08 november 2010 10:21

Sushi har blivit mode och skapat en enorm svart marknad för olagligt fångad blåfenad tonfisk. Värdet uppskattas till minst fyra miljarder dollar mellan 1998 och 2007. Siffran har tagits fram av Internationella Konsortiet av undersökande journalister (International Consortium of Investigative Journalists) genom att jämföra den totala uppskattade fångsten mot officiella kvoter och priser från Tokyo’s Tsukiji fiskmarknad.

Den blåfenade tonfisken hotas av utrotning men regeringar har samarbetat med fiskindustrin för att dölja det olagliga fisket. Undersökningen som pågått under sju månader har granskat tio länder. Speciellt har Frankrike utpekats och jordbruks- och fiskeministeriet anklagas för att tillsammans med tonfiskindustrin ha mörkat det verkliga antalet fångade tonfiskar.

”Alla fuskade”, säger Roger Del Ponte, en av sex franska fiskebåtskaptener som åtalats. ”Det är som att köra på en väg. Vet jag att det inte finns någon polis, så kör jag för fort”, säger han.

Marknaden för tonfisk domineras av Japan men den hotade arten säljs på restauranger över hela världen.

2007 uppmärksammades den blåfenade tonfiskens nedgång då Frankrike fångade 10 000 ton, vilket var den dubbla tillåtna kvoten reglerad av the International Commission for the Conservation of the Atlantic Tunas (ICCAT).

”Vi upptäckte att systemet fallerade på alla punkter”, säger Kate Willson, en av journalisterna. ”Allt från fångstfartygen som till inspektörerna som sett genom fingrarna med överfiskningen under många år”.

2008 försökte man göra om övervakningssystemen vilket bara fick till följd att fisket flyttade till mindre bevakade områden som Nordafrika.

Det franska ministeriet vägrar att kommentera uppgifterna.

ICCAT uppskattar att lekpopulationen av östatlantisk blåfenad tonfisk har minskat med 75% på 40 år  och häften av nedgången har skett mellan 1997 0ch 2007.

Sedan slutet av 90-taleet har ICCAT rekommenderat minskade fångstkvoter. ”Om länderna hade lyssnat då hade inte beståndet riskerat att kollapsa nu”, säger Jean-Marc Fromentin marinbiolog vid ICCAT.

Den 17-27 november håller ICCAT ett möte i Paris med EUs fiskeministrar. Fiskerikommissionären Maria Damanaki vill att kvoterna skall sänkas betydligt. Frankrike protesterar och säger att fisket blir hållbart till 2022. Frankrike stöds av Grekland, Spanien och Italien medan Storbritannien stödjer Damankis förslag.

FN:s organ för handel med hotade arter, Cites, röstade nej till ett handelsstopp vid ett möte i Quatar i mars efter att Japan lobbat aggressivt för fortsatt fiske. USA och EU ville förbjuda handeln med blåfenad tonfisk. 20 deltagare röstade för, medan 68 röstade emot det och 30 lade ned sin röst.

Den 19 juni stoppades allt fiske av tonfisk av EU eftersom kvoterna redan fyllts.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: