63 vargar dödade

2 Jan

valp_rialareviret_hogupplost

Publicerat onsdag 17 november 2010 10:05

Den 15 november sköts de två vargar i Lima som Länsstyrelsen gett tillstånd för ”skyddsjakt” eftersom ”för att vargarna visat tendenser till att bilda revir i området”. De sköts från helikopter och hade givetvis inte en chans. De var nummer 62 och 63 sedan 21 december 2009. Det är alltså fråga om säkra fall och det finns troligen ett stort mörkertal för tjuvskjutna vargar plus sådana som ex försvunnit sedan de blivit påkörda. Om dessa var ”genetiskt värdefulla” vet vi inte.

”Bara enstaka vargar kvar att jaga i vinter”, säger nu vargforskaren och jaktförespåkaren Olof Lidberg till NWT. ”Nästa års vargjakt blir mer omfattande än årets”, sa samme vargforskare den 14 april.  Inte så förtroendeingivande säger jag.

Monica Eriksson, handläggare på naturvårdsverkets viltenhet, räknar med beslut om vargjakt och kvot i mitten av december.

Varghatarna tar till allt osmakligare grepp som en bild på ett avhugget varghuvud i en toalett på Facebook.

”Det är bara en tidsfråga när ett litet barn dödas av en varg”, sa mannen som lagt ut bilden. Vad gör man inte för att få som man vill.

Samtidigt säger sig flera Länsstyrelser i remissvar till Naturvårdsverket att man är positiv till utplantering av vargvalpar i befintliga lyor. Uppsala län är ett av dem, men där finns inga revir. Lennart Nordvarg som är chef på Länsstyrelsens naturmiljöenhet säger att för att vargarna inte ska bli fler så skall man samtidigt som man lägger in ”nya” valpar så skall man avliva lika många som redan finns i lyan.

Positiv till vargvalpar är också Stockolms län.

”Det finns dock osäkerhet förknippad med metoden. När människor besökt en varglya brukar föräldradjuren vanligtvis flytta valparna. Frågan är hur man då minimerar risken för att de nya valparna, som föräldradjuren inte hunnit knyta an till, lämnas kvar i den gamla lyan.

– Vår bedömning är att ytterligare kunskap behövs på just detta område innan några försök till utplacering genomförs. Bortsett från det rent etiska problemet är ju varje utsatt valp förenad med höga kostnader för staten, säger Hanna Dittrich Söderman.

– Detta förutsätter dock att de utplacerade vargarna fredas från jakt tills de hunnit bli en aktiv del av aveln. Att satsa hundratusenstals kronor på att sätta ut en varg som sedan genast blir skjuten är ingen bra lösning, säger Hanna Dittrich Söderman.”

Anders Bjärvall, rovdjursexpert vid Naturvårdsverket vill helt avskaffa vargjakten och ersätta den med att forskare och veterinärer avlivar valpar i lyorna på våren för att reducera antalet vargar. ”En decimering av detta slag måste ske under ”strängt kontrollerade förhållanden”. Ingen kan väl säga att det kravet var uppfyllt som jakten nu gick till. Och det torde aldrig kunna uppfyllas om tusentals jägare samtidigt ger sig ut för att skjuta några tiotal djur. Det bäddar för skadskjutningar och överskjutningar”, säger han.

Och där kan jag bara hålla med. Det gör förmodligen inte jägarna, som trots att de inte vill ha någon varg, så lär de inte vilja avstå från själva skjutandet på ett storvilt. Och någon päls att hänga på väggen blir det ju inte. Jägarkåren har argumentet att all avlivning av vilt ska ske ”på ett jägarmässigt sätt”. Undrar vad vargarna tycker?

Vad jag tycker spelar väl ingen roll men frågan är om staten skall bedriva dyr vargavel som får som enda resultat en dyrare måltavla för varghatarna.Varför alla skall betala för jägarnas nöje finner jag obegripligt. Jägarna borde, om de skall anlitas att ”decimera” vargstammen få betala fällavgifter som motsvarar statens utgifter för att ”förbättra” vargstammen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: