Vanvård av grisar försvaras av lyxadvokat

30 Dec

 

Publicerat torsdag 07 oktober 2010 11:04

Djurfabrikerna får inte störas av ovälkommen insyn. Här är det kapitalet som talar. Jag är övertygad om att länsstyrelserna har order uppifrån att hålla sig ifrån den storskaliga produktionen. Håller man sig sysselsatt med att var och varannan månad inspektera småbrukare, hobbyhästhållare, kennlar och kattägare och lyckas hålla igång varje ärende i ett par år så får man självklart ingen tid till de stora gårdarna. Det här är en medveden strategi, prioritering och planering. Sen kan man gå ut i pressen och stöna över hur överlupna av arbete de stackars djurskyddsinspektörerna är så de hinner ju inte besöka djurfabrikerna.

Det kan omöjligt vara en slump när inte en enda grisgård i Skåne inte får en enda inspektion under ett helt år medan man satsar polisresurser på att tvinga sig in hos personer med några katter. Dessa djurskyddsinspektörer är inte experter på mycket, men de är experter på att ”hitta” brister. Hittar de inga så uppfinner de dem och för det behövs ingen dokumentation.

Om en smygfilmare kan hitta så mycket koncentrationslägerliknade elände vid en enda filmning på en enda grisgård, som dessutom ägs av ordföranden för Swedish Meats Lars Hultström, så kan ni bara tänka er vilken lista på brister det skulle bli om en djurskyddsinspektör kom dit och jobbade med samma energi och ambition som när det gäller att ta fyra katter från en gammal kvinna!

Då skulle grisarna omhändertas omedelbart, avlivas eller de som var i bättre skick skulle inackorderas för dyra pengar tills de kunde säljas. Grisuppfödaren skulle få djurförbud, ingen inhibering skulle ges och Länsrätten skulle fastställa djurförbudet. Det går naturligtvis inte för sig. Scenariot är fullständigt otänkbart. Hästmannen får inte ha sina tre hästar för att de kanske inte får tillräcklig utevistelse kommande vinter och umgås med sina hästkompisar. Grisarna som är kloka och känsliga djur får aldrig lämna sina trånga boxar där man tuggar på kompisarna i brist på halm.

”Jag har varit där ute en gång om året och jag har inte hittat någonting speciellt. En gång anmärkte jag på att var lite strö i boxarna”, säger Monica Ängehult. När man sedan, för skam skull åker ut på inspektion, är givetvis grisuppfödaren förvarnad i god tid, vilket aldrig sker när man kommer till en liten häst- eller kattägare d. v. s. någon som inte har råd med dyra advokater.

Så nu anställer Lars Hultström kändisadvokaten Leif Silbersky för att stämma djurrättsalliansen. Köttbranschens egen veterinär Lena Eliasson-Selling tycker inte heller att det finns några brister med grishållningen.  Så förvånad jag blir! Om du ser vad du ser på filmen så har du nog fel på ögonen. Här finns inga ”brister” som inte enkelt kan bortförklaras. Bristen på halm är ett ”tekniskt fel” och hela raderna är ”sjukboxar”. Vore intressant att veta vari omvårdnaden består.

Har man order att blunda hittar man självklart inga brister!

4 kommentarer

 • Annika

  fre 08 okt 2010 17:41

  Brister som de som Djurrättsalliansen hittade hos grisbonden fanns där redan 2007 och 2008. Det finns dokumenterat i inspektionsrapporter som djurskyddsinspektörer i Katrineholms kommun upprättat MEN MAN BRYDDE SIG INTE! Läs inspektionsrapporteran själva på http://abc.hilbertshotell.net/gris.pdf

 • Leif

  fre 08 okt 2010 10:50

  Skall inte försvara Lars Hultström, han är en av svenska lantbrukets dödgrävare men du kanske skall granska djurrättsalliansen lika kritiskt dom är inte ett dugg bättre än Ingela Björklund och dom bryter mot lagen och springer från stall till stall och även till andra gårdar och sprider smittor som orsakar lidande. Man fejkade bilder till exempel så var fixerade suggor ätbåsen i en lösdrift ironiskt nog på en ekologisk gård där dom hade möjlighet att gå ut. När fejket började komma ut hade TV4 viktigare nyheter… Det här är människor som uppenbarligen är villiga att gå väldigt långt för att få ut sitt budskap och du kan inte veta att dom inte dragit in kadaver från kadaverconteinern som dom uppenbarligen hittat det var en av dom smaskiga bilderna.
  Tänk på att varje gång du eller kunden bredvid dig köper importerat fläskkött så säger det till bonden i Sverige att vi vill ha fixerade suggor som grisar när sprutan kommer och svansen klipps och får växa upp på helspaltsgolv bara det blir billigare fläsk.
  Vi måste börja med att ta vår lokala ICA-handlare i örat och dra ut till charkdisken och begära att få veta vilken bonde köttet i den kvävgaspackade tråget kommer ifrån men det är bara att deras mångmiljonanläggning i Västerås är det omöjligt.
  Tro mig, dom flesta grisbönder älskar sina grisar jag har träffat många.

 • pearl1
  pearl1tor 07 okt 2010 12:31
  Såå , söt rödhake……
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: