Olagliga svin

30 Dec

Stefan Andersson på Ljungemink AB är åter i blåsväder. Förut gällde det undangömda minkar, nu olovligt hållna vildsvin. En anmälan har gjorts till Länsstyrelsen att han inte långt från minkfarmen i Vittskövle, håller vildsvin, 20-25 st, i ett hägn sedan uppskattningsvis fem år tillbaka. Vid en inspektion visade det sig att djuren saknade vatten och de utfodrades bara varannan dag enligt ägaren.

– Jag kommenterar ingenting, säger Stefan Andersson tillKristianstadsbladet och hänvisar till sin jurist.

Stefan Andersson vill inte heller kommentera den tidigare kritiken med de undangömda minkarna i det mörklagda svinsatllet. Miljöpartiets riksdagsledamot Helena Leander tar nu upp ärendet som en fråga i riksdagen.

Stefan Anderssons grisstängsel är för lågt också. Och då kan svinen rymma.

Förrymda vildsvin (eller utplanterade) har gett upphov till en vildsvinsstam på 150 000 djur med potential att fördubblas vart fjärde år, har blivit en plåga för jordbuket och en fara i trafiken med tredubbling av olyckorna, men en sysselsättning för jägarna. Bl a så pysslar man i Skåne med en omfattande utfodring sedan många år tillbaka. Tonvis av bröd serveras nassarna bara här i Hörbytrakten och efter förra julen vankades det nötter och mjöl. Grisarna tackar och tar emot och blir allt fler på kuppen.

Många jägare har uppgörelser med bagerier och butiker om att slänga tonvis med gamla livsmedel till vildsvinen i skogen, säger Nils Carlsson på Länsstyrelsens naturskyddsenhet till Skånska Dagbladet.

– Vildsvin är ett eftertraktad jaktvilt och när det finns mycket vildsvin säljs jakträtterna dyrt, säger han.

Som så många gånger förr så handlar det till sist om pengar.

Men vildsvinen har i alla fall ett liv i lyx jämfört med sina mindre lyckligt lottade tama släktingar: Kaffebröd till middag och obegränsat med utrymme!

  • malin

    ons 20 okt 2010 13:17

    och dåliga tänder till följd av den felaktiga kosten glömde du skriva
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: