Inget hopp för danska grisar

30 Dec

Publicerat onsdag 20 oktober 2010 09:48

Att kupera svansarna, dvs att klippa av dem utan bedövning, är en praxis i intensiv grisuppfödning. Det är förbjudet i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Litauen och Schweiz. Nu föreslår en arbetsgrupp under Justitieministeriet, vars slutrapport skall komma i december,  att det åter skall bli lagligt i Danmark. Förespråkarna för grisuppfödarna menar att gör man inte det utsätter man grisarna för lidande när de tuggar på varandras svansar.

Svansbitning är ett symtom på dålig miljö, hävdar en rad djurskyddsorganisationer, som i protest lämnar arbetsgruppen. Vi vill inte vara med om att legitimera svinproducenternas olagligheter, säger Birgitta Riis, ordförande för Dyrenes Beskyttelse.

Arbetsgruppen tillsattes för 3½ år sedan efter det att det avslöjats vidriga levnadsvillkor för grisarna i den danska grisindustrin. Djurskyddsorganisationerna menar att arbetsgruppen går helt fel väg och gör det ännu sämre för grisarna. Svansbitning är ett symtom på dålig miljö med allt för litet utrymme och brist på stimulans som halm att böka i. Kommittén föreslår att de ca 60% av grisarna som går på export skall få kuperas utan att någon dokumentation behöver göras.

I ekologisk grisuppfödning är svanskupering förbjuden. Där har djuren tre gånger så mycket utrymme och rikliga mängder halm att sysselsätta sig med.

”Halm är ett fanskap i grisstallarna”, säger en dansk konventionell grisuppfödare.

Importen av danskt griskött till Sverige har fyrdubblats under en tioårsperiod. 2008 köpte svenskarna 40 000 ton danskt fläskkött.  DN rapporterade för ett drygt år sedan om omfattande djurmisshandel i den danska svinindustrin. Det var en undersökning som Sveriges Radios Ekoredaktion gjort.

”Danska bönder och transportörer slår grisarna med hårda plaströr så att djuren i värsta fall får skador långt in i musklerna. Slagen utdelas för att grisarna ska gå fortare, in i lastbilarna och sedan vidare till slakt. Snabba grisar sänker den samlade transportkostnaden.”

”I Danmark hålls var fjärde sugga inspärrad i en bur hela sitt liv – en bur så trång att djuren inte kan vända sig om. Helt lagligt i Danmark, men konsekvenserna är sår och varfyllda bölder efter skavning från burarna.”

”Uppåt nio av tio danska grisar lider av skador på magsäcken. Skadorna skulle minska om grisarna fick halm att tugga på, men trots att lagen kräver att grisarna ska få halm eller strö tillhandahåller långt ifrån alla bönder sina djur detta.”

Enligt EU:s livsmedelsmyndighet kuperas 99 procent av de danska grisarna, trots att det är olagligt. Och nu föreslås det alltså bli lagligt, så svinproducenterna slipper förbättra grisarnas miljö.

Torben Paulsen, ordförande för Danmarks svinproducenter, säger helt krasst:

– Det är en fabrik vi har. Du ska inte tro att jag har 1700 suggor här ute för att de är söta djur som jag ska klia bakom örat. Jag har dem för att jag ska tjäna pengar på dem, säger Torben Paulsen till Ekot.

  • Leif

    ons 20 okt 2010 13:10

    Det intressanta är också att den danska grisproducenten får mer betalt för sin gris än den svenska men i butiken är det danska fläskköttet billigare än det svenska, hur? Varför? Handeln vill inte svara…

  • Leif mailto

    ons 20 okt 2010 10:56

    Bra! Tack! Det är sådant här som måste komma fram till konsumenten när den står vid disken och väljer för det är också där vi väljer uppfödning.
    I Sverige har rådgivningen till grisproducenter inte minst från Swedish Meats sida gått ut på att tala om hur effektiv den danska grisproduktionen är och vi i Sverige måste bli lika effektiva för att överleva!!!! Men det är konsumentens val.
    Kan berätta om ett seminarium jag var på som dåvarande Skanek anordnade för att vi skulle ta bättre hand om grisningarna och efter att i 2 1/2 tiimme lyssnat på hur fantastiska danskarna var att ta hand om sina grisar kunde jag inte hålla tyst utan sa ”nu har vi suttit här i över två timmar och hört hur fantastisk dansken är på att att hand om grisningarna men inte ett ord om hur dom gör det. Är det inte så att bonden går upp kl.4 och sprutar sugggruppen som skall grisa så dom börjar grisa vid 7 när arbetslaget som åker runt till olika gårdar kommer och tar hand om grisningarna och även dom för tidigt födda som naturligtvis kommer och allt är färdigt till klockan 4 är det så vi vill ha det? Om en av deras suggor skulle börja grisa naturligt skulle dom få panik för dom vet inte vad som händer.”
    ”Jo-jo visst är det så och vi försökte räkna sprutstick i nacken på en sugga en gång men kunde inte.”
    Vad skall bonden tro när man hela tiden blir slagen i huvudet med hur bra dansken är och det är inte alla seminarier jag varit med på och nu är det 7 år sedan jag hoppade av grisproduktionen.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: