Djurskyddsinspektörernas nya arbetsplats

30 Dec

Publicerat lördag 23 oktober 2010 10:29

Skånes djurskyddsinspektörer tvingas sitta av allt mer tid i förvaltningsrätten. Den sistnämnda har nämligen börjat kalla till muntliga förhandlingar i djurskyddsärenden i stället för som förut rutinmässigt klubba igenom inspektörernas förelägganden. Nu får de anklagade åtminstone en chans att framlägga sin sida av saken. Djurskyddsinspektörerna får också frågor om de kan dokumentera sina påståenden, vilket de oftast inte kan. Och det har ju inte behövts innan när deras ord var lag som inte fick ifrågasättas och djurägare automatiskt var lögnare. Djurägare som nu kan presentera mycket bättre dokumentation som underbygger deras påståenden blir i alla fall lyssnade på.

När frågorna kommer in på om djurskyddsinspektören har någon erfarenhet av det djurslag hon påstår något om, vill hon inte vara med längre. Det anser hon inte relevant.

Rapporter som djurägaren borde fått har aldrig blivit upprättade. Muntliga godkännande som getts av en inspektör vid ett tillfälle, kan lätt och ledigt tas tillbaka av en annan.

Inspektörernas förelägganden visar sig vara baserade på tyckande och är varken praktiskt eller ekonomiskt genomförbara.

Länsstyrelsen har inget behov av att samarbete med dem som skall kontrolleras.  Här handlar det inte om att någon påstår att djur inte har det bra. Här är det kamp om centimetrar.  Här är det bara prestige som gäller. Om sen både djur och människor stryker med på kuppen spelar inte någon som helst roll.

Här avlöser de alltså varandra två och två plus en jurist som håller dem i handen. Tänk vad fyra inspektörer kunnat göra i stället under en förmiddag: Åtta planerade kontroller på djurproducerande företag! Juristen hade säkert också kunnat hitta på något mera konstruktivt, liksom en rådman, en sekreterare och tre nämndemän…

  • solpia

    sön 24 okt 2010 21:44

    heja Astrid
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: