Brister i grishållning ingen nyhet

30 Dec

Publicerat söndag 17 oktober 2010 20:08

Det var inte första gången 2009 som ordföranden för Swedish Meats ordförande Lars Hultström fick kritik för sin svinhållning. I december 2006 gjorde Katrineholms kommun en föranmäld kontroll av gården. Det var ”ett led i den regelbunda tillsynen som sker över djurhållningen i kommunen”. Det var alltså innan kontrollerna lades över på Länsstyrelserna och i praktiken upphörde.

Men redan då för fyra år sedan och med tid att åtgärda grövre brister så hittade kommunen mycket att anmärka på. För hög ljudnivå, smutsiga grisar och blött underlag, för litet halm, ventilationslarm inte kopplat till mobiltelefon el. dyl och stängda tilluftsdon. Vissa grisar hade sår och bitna svansar. En rad anmärkningar gjordes också på miljöskyddet.

1½ år senare gjordes en ny föranmäld inspektion. Ljudnivån ansågs fortfarande för hög. Tre boxar hade trasiga spaltgolv. Några suggor hade även nu bogsår. Mottagningsavdelningen saknade ventilationslarm och anställda uppgav att ventilationsfläktarna sällan kördes. En mycket mager sugga som knappt kunde gå avlivades under inspektionen. Miljöföreläggandena från det tidigare besöket var inte åtgärdade.

  • Leif mailto

    tis 19 okt 2010 11:11

    Klockan klämtar för den svenska grisproduktionen så det är ett övergående problem så vi får enbart importerat griskött uppfött med fixerade suggor, kuperade svansar och helspaltgolv för det är vad kunden vill ha eller???
    Se atl.nu artikel stärkande EU-besök. (kunde ej lägga in länk)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: