Äntligen börjar Länsstyrelsen begripa

30 Dec

Publicerat onsdag 13 oktober 2010 11:32

Nu har det uppdagats att  ägaren till Sveriges största minkfarm Ljungemink AB i Vittskövle, Stefan Andersson, som sitter i styrelsen för Pälshandlarnas Riksförbund, har mörkat hur minkarna förvarats. För ovanlighetens skull är det Länsstyrelsen som gjort upptäckten. Kanske, kanske börjar man förstå var de stora djurskyddsproblemen finns och att det inte är enskilda sällskapsdjursägare som skall jagas till döds. Märkligt nog så är Stefan Andersson också ansvarig för djuromsorgsprogrammet som pälsfarmarna håller på att ta fram.

1 000 minkar hölls i mörker utan ventilation i ett  stall avsett för grisar. Inspektörerna fick inte komma in och något dygn senare var minkarna slaktade. Minkar har hållits i stallet under vidriga förhållande i 10 års tid. ”Han försvarade sig med att mörkläggning av stall är inget ovanligt och något hela pälsnäringen känner till.”

Länsstyrelsen fick ändan ur vagnen efter att Djurättsalliansen smygfilmat förhållandena på farmen. Bilder som publicerades i augusti  slog ner som en bomb i näringen.  Tillstånd fanns för att hålla 50 000 djur, medan det i själva verket hölls 90 000 djur på bolagets två anläggningar. I en del burar hade honorna det så trångt att ett av djuren fick ligga utanför bolådan. Anmärkningar gjordes mot att halm saknades, burar var trasiga, hanteringen av sjuka djur var bristfällig liksom renhållningen.

Djurrättsalliansen följde upp med nya besök i september och konstateradeatt inget hänt förutom en viss ”uppstädning”: Döda djur i burarna, minkar med förlamade bakben eller bara två ben och minkar med infekterade bitsår.

TV4 Nyheterna har nu tagit del av bilder som Djurrättsalliansen tog på Andersson egen gård i Skåne så sent som i måndags. Dessa visar minkar med sår, inflammationer och självstympningsbeteende. En del burar har bara nätgolv och andra är fulla med avföring. Döda minkar ligger både i och utanför burarna. Stefan Andersson tycker själv att hans djur hållning är ”klanderfri” men TV-teamet kan själva konstatera att burar är fulla med gödsel och trasiga och man hittar döda minkar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: