Tvångssophämtning bra affär för kommunerna

30 Aug

Skrevs den 11 september 2010.

Den som vill kan ansöka om att helt slippa sophämtning, enligt kommunernas renhållningsstadga. Men ingen har beviljats en sådan dispens under åtminstone de senaste decennierna i Sjöbo kommun. Det tror jag gäller alla andra kommuner också. ”Den restriktiva inställningen beror på risken för råttor och annan ohyra”, påstår John-Erik Ottosson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden till Skånskan. I en del andra kommuner vägs soporna vid varje tömning, så att den som slänger mindre kan betala en lägre hämtningsavgift. Det skulle bli för dyrt säger miljö- och byggnadschefen Johan Johansson.

Ett annat argument för att avslå en ansökan hade miljödomstolen förra året. En man i Dösjebro ville befrias från den kommunala sophämtningen och slippa årsavgiften på cirka 2 000 kronor genom att slänga sina sopor i soprummet till hyresfastigheten som han själv äger och som ligger 30 meter från hans villa.  Men det se det gick inte. Kommunen har ansvar för människors hälsa och för miljön och därför också för transporten av sopor. Även transporter på 30 meter.

Något som de boende i Sjöbo sommarby borde ta fasta på. Där vill kommunen att de boende själva släpar sina sopkärl flera hundra meter till en större väg. Miljödomstolen skriver att De som vill ta hand om sina sopor själv kan bli befriade från den kommunala sophämtningen. Men bara om de inte bor i tättbebyggt område och kan visa att de komposterar och återvinner enligt konstens alla regler – på sin egen fastighet.

Det lär nu inte heller hjälpa. Ingegerd Larsson som bor ensam i sitt hus i Torlånga och delar tunna med sin likaledes ensamma granne vill ha längre tömningsintervall för att det inte finns några sopor att tömma. Hon komposterar och använder komposten i trädgården. Ändå möts hon av kalla handen från Sjöbo kommun.

En man i Sölvesborg fick också avslag av miljödomstolen. Han menade att han kunde ta hand om sitt avfall själv genom kompostering och har uppfyllt de krav som miljökontoret ställt. Enligt miljödomstolen kan han inte ”bevisa att hanteringen av avfallet sker på ett sätt som är betryggande för människors hälsa och miljö”. De menar att det inte är ”rimligt” att allt avfall från hushållet verkligen kan komposteras eller lämnas till återvinning.

Leif Fransson har ingen soptunna vid sommarstugan i Lenlövs Fäbodar utanför Hofors. Ändå ska han betala 450 kronor i sopavgift. – Det går inte ens att köra upp med sopbil till stugan, säger han. I ett brev från Hedemora Energi står det att samtliga fritidshus i kommunen från och med nu ska betala 450 kronor i grundavgift för sophämtning, även om de inte har någon soptunna. Det gäller 650 fastigheter så det är stora pengar att hämta.

– Den här grundavgiften ska täcka kostnader som avfallsplanering och administration och en liten peng går till förpackningsinsamlingen, säger Erik Kristiansson på energibolaget. Eftersom Sverige är anslutet till EUs förordning om producentansvar för förpackningar och en förpackningsavgift som skall garantera kostnaden för återvinning redan tas ut i producentledet av konsumenterna, så är detta ett konstigt argument som innebär att man tvingas betala en gång till.

De som söker dispens för att slippa kommunal sophämtning kan räkna med att få avslag. Det enligt Bengt Johansson som är chefsjurist på länsstyrelsen i Blekinge. Bengt Johansson säger att det delvis är dagens miljödebatt som ligger bakom att det är så svårt att bli av med den kommunala sophämtningen. Lagen tolkas hårdare och då hjälper det inte att vara noggrann med sopsortering eller att vara extra miljövänlig. I Karlshamn, Olofström och Sölvesborg är det, enligt Miljöförbundet Blekinge Väst, vanligt med den här typen av ansökningar. Återigen vinner plånboken över miljön!

Ett svar to “Tvångssophämtning bra affär för kommunerna”

  1. vetteljus 23 augusti, 2016 den 08:02 #

    Jaha, så med detta visar de tydligt att detta har INGET med miljön att göra, för då borde de ju uppskatta de personer som komposterar efter konstens alla regler, sopsorterar, lämnar till återvinning och därmed knappt har några sopor alls!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: