Omhändertagna barn och djur som affärsidé

30 Aug

Artikeln skrevs 3 september 2010.

Det är inte bara djur som omhändertas utan förvarning. Så gör man med barn också. Socialstyrelsen skall nu granska alla ärenden om omhändertagna barn i Marks kommun. Upprinnelsen är att en fosterfamilj plötsligt fråntogs en fyraårig flicka och en femårig pojke som efter flera år rotat sig i familjen . Socialstyrelsen hade en rad synpunkter på kommunens agerande och nu skall ytterligare 15 fall granskas. Lyssna på reportage här! Socialtjänsten påstår att det var för att  fosterföräldrarna inte samarbetade.  De har under året som gått flyttas flera gånger. I det första familjehemmet kostade barnen  skattebetalarna 32 000 per månad. Efter flytten kostar de nu svindlande 108 000 i månaden. Vi som tar hand om våra egna barn får nöja oss med en dryg tusenlapp i månaden. Man kan undra hur man beräknar kostnade för så små barn. De kan väl kappast hunnit bli värstingar och gjort stan osäker på kvällarna! I ett jourhem dit barnen flyttades först var kostnaden ännu högre eftersom barnen behövde hjälp pga den traumatiska flytten.

Även socialnämnden i Hörby är duktiga på att göra av med skattepengar. I år förväntas ett underskott på katastrofala 30 miljoner. Enligt socialchef Eva Carlström underskottet på ökande kostnader för socialbidrag, institutionsplaceringar och hemtjänst. De uppmärksammade ”tänkehattar” som inköptes och som jag tidigare skrivit om på bloggen, tycks inte ha hjälpt det allra minsta.

Helt klart är att vissa tjänar pengar och stora pengar på barn som omhändertas av samhället. Omhändertagande av djur har också, sedan länsstyrelsen tog över djurskyddsinspektionerna 2009, ökat lavinartat. Att tjäna pengar på dessa har nu blivit en affärsidé. Det hundpensionat, Hjortshögs Hundcenter AB, utanför Malmö som polisen anlitar och placerar djur hos registrerades för ett år sedan angivande:  ”Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva förvaring av omhändertagna djur”.

Det finns alltså kommersiella intressen som tjänar grova pengar på att både barn och djur omhändertas. I Stockholm ökade antalet från sex stycken djur 2008 till 422 st efter att länsstyrelsen tog över. För smådjur som katt och hund finns avtal med hundstall och katthem. En säker inkomstkälla alltså. Som i det fallet i Hörby då polisen tog fyra katter i en kvinnas hem under motivering att hon var försvunnen och som jag tidigare rapporterat om, så visste naturligtvis både Länsstyrelsen som Hundpensionat att det rörde sig om djur som inte var säljbara. Vem vill köpa fyra bondkatter i 8-årsåldern? Icke desto mindre tog man katterna, som placerades i bur under en månad, varpå de avlivades. Ägaren fick sedan en räkning  på 5000:- för ”omvårdnaden”. Lässtyrelsen borde förklara för djurägarna vilka enorma kostnader det innebär för dem om det blir beslut om omhändertagande. Det kommer ofta som en överraskning för dem, säger Björn Arvill, närpolis i Hallstavik.

Annonser

3 svar to “Omhändertagna barn och djur som affärsidé”

 1. JK 3 mars, 2016 den 11:54 #

  Men det er jo det folks skal gøre en brugge tale .. det er helt sygt at disse to indstandser er et og samme sät de jobber på .. Jävle svin ..

  • JK 3 mars, 2016 den 11:55 #

   jeg mener en Grubbe tale , sorry for tast fejl käre i som ser .. heheh

  • vetteljus 23 augusti, 2016 den 04:45 #

   Ja, vi har en kompis som bröt ihop under skilsmässan från sin borderline diagnoserade fru, som då var inlagd på psyket och då bad han om hjälp med deras enda barn från soc. Sen behöll de flickan under märkliga bortförklaringar och helt vansinniga påståenden. Som sagt, hustrun satt på psyket och hade helt förlorat begreppet om vad som var upp och ner (hade strax innan hittat på en helt orimlig historia om mig, trots att vi bevisligen inte varit i kontakt så därmed avslöjades påhittet). Men henne trodde soc 100% på när hon diktade ihop att maken var satanist och offrade småbarn och gud vet vad. Men i slutändan var tydligen det enda de kunde BEVISA att han nån gång gett flickan kanelbulle till frukost. Ja, en granne åt oss hade läst hela utredningen, så KANELBULLE var hans brott. Men när vi blev angivna (eller snarare JAG blev ensam det) som djurvanvårdare av HELA FAMILJENS djur så hade han fullt klart för sig att denna industri med DJUR och den andra med BARN var helt IDENTISKA !!!! Jaha, det hade ju inte vi fattat… Så dum jag sen kände mig för att jag var helt ärlig med inspektörerna – nån Maria Helldén och en Viktoria nånting. Efteråt ljög Maria som en häst travar. Vände allt jag sagt bak-och-fram. Hundens verkliga diagnosers beskrev hon som min ”oro” men att jag inte gjort nått. Och medicinerna sa hon att jag struntade i och gjorde som jag ville med. Och så vidare. Allt bara påhitt av henne själv. Men nu vet jag att hon kunde gjort mycket värre. Hon hade också öppnat ytterdörrar och ränt in i huset och smällt i innerdörrar. Vårt hus är lyhört och jag väcktes av bullret där nere. Jag var då ensam hemma med min 15-åriga dotter. Läskigt… :(((

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: