Länsstyrelsens djurskydd akterseglad än en gång

30 Aug

Publicerad 9 augusti 2010.

Förra gången var det vanvård av grisar. Nu har djurrättsaktivister smygfilmat på minkfarmer och avslöjat fruktansvärda förhållanden. Minkarnas levnadsvillkor kommer inte ens i närheten av djurskyddslagens krav på ”naturligt beteende”.

Rapport och Aktuellt publicerar i dag (måndag 9 augusti) en dokumentation inifrån ett antal minkfarmer runtom i Sverige. Filmerna och fotografierna är tagna av företrädare för organisationen Djurrättsalliansen som olovligen tagit sig in på minkfarmerna. Man förklarar att man valt att publicera materialet som tillkommit på olaglig väg med att:

”Dels har diskussionen om pälsindustrin och minkuppfödningen varit infekterad inom såväl politiken som forskningen under många år. Partierna har olika åsikter och branschens framtid kan komma att avgöras i det kommande riksdagsvalet.

Dels visar bilderna på omfattande överträdelser av gällande regler för minkuppfödning. Utifrån detta faktum är det journalistiskt relevant att granska uppfödarna, tillsynsmyndigheterna och ansvariga politiker.”

I Sverige finns 75 minkfarmer som producerar 1,2 miljoner skinn årligen, de flesta i Skåne. 15  har besökts under ett år.

”På en majoritet av farmerna hittades sjuka och skadade djur, till exempel minkar med öppna sår. Det var också mycket vanligt att djur hittades döda i burarna och på nästan alla av de farmer som Djurrättsalliansen tagit sig in på kunde organisationen filma djur med stereotypa beteenden som att vagga fram och tillbaka eller maniskt rusa runt i cirklar.”

”Vi har även dokumenterat kannibalism, minkar med ögoninfektioner, bortslitna öron och stora köttsår. Det är uppenbart att minkar på svenska farmer mår mycket dåligt”, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen i ett pressmeddelande.

Det är ju märkligt att ideellt arbetande  privatpersoner gång på gång skall behöva avslöja det som Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer har bra betalt för att sköta.

Pälsnäringens branschorganisation slår som väntat  ifrån sig kritiken som propaganda.

– Slagsmålen är ett biologiskt behov i syskonkullen. Så gör katter, hundar, lejon och vargar också. Jag har inte sett något som tyder på att det förekommer vanskötsel. Så här ser det ut i djurvärlden, säger Bert Svensson ordförande för Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund (SPR).

Liksom Vänsterpartiet kräver även Socialdemokraterna och Miljöpartiet att minkfarmerna avvecklas.

Nu skall vi bara höra vad länsstyrelsen skyller på denna gång! I Skåne har åtminstone djurskyddsinspektörerna beordrats att åka en och en. Så med dubbelt så mycket tid kanske ett och annat vettigt besök kan hinnas med!

Uppdatering: Av ordern att åka en och en blev intet. Fortfarande åker man både två och tre plus med 2-3 beväpnade poliser för att sätta skräck i djurägarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: