Ännu ett modigt polisingripande

30 Aug

Skrevs den 19 augusti 2010.

Ibland verkar polisen ha hur stora resurser som helst. Kring 8.30 den 29 juni ryckte ca 14 personer ut från polis och Länsstyrelse till Husby gård i Vallentuna för att beslagta Raoul Hamiltons 14 fullblod, vapen (antika) och datorer. Ett ögonvittne rapporterar: ”Tills nu har man lastat två hästar i denna kvällsövning. Hästarna är extremt svåra att lasta och vill inte alls åka från gården.”

Hästarna som leds ut ur hagarna är av bilderna att döma mycket fina och välmående, åtminstone innan polisen börjar med lastningen.

Anna, en av de två kvinnor som var fodervärd till och skötte hästarna är förtvivlad och gråter: ”Polisen lyckades få in hästen i transporten men lämnade honom ensam där vilket man aldrig får göra. Han fick panik och stegrade sig. Resultatet blev ett stort sår i ena benet. Det sydde de ihop i ett skitigt traktorstall och jag fick inte ens komma i närheten för att lugna hästen.”

Hästen är den som syns på bilden ovan.
Anna fortsätter: ”Vi är där sju dagar i veckan och sköter hästarna efter alla konstens regler. Men nu har polisen kört i väg med den skadade hästen och ett 30 år gammalt avelssto som är helt frisk. Hon ska avlivas, säger de. Varför kunde hon inte ha fått dö hemma på gården?”

Anna försökte fögäves tala för hästarna. ”Till slut blev jag uppmanad av befälet att lugna ner mig. Annars skulle de ta med mig till Täby och sätta mig i häkte.”

En granne tycker att det är bra att de hämtar hästarna: ”Han ondgjorde sig över att Hamilton aldrig betalar vägavgiften så grannarna alltid måste driva in med hjälp av Kronofogden.
Grannen ville vara anonym.”

Vid halv tretiden rapporteras: ”Polisen har uppenbart stora problem med att omhänderta hästarna. De har endast lyckats lasta en häst vid Hamiltons gård. Vad jag erfar har man till och med försökt med att ge hästarna lugnande medel men hästarna vägrar fortfarande gå in i hästtransporten. Verkställigheten har helt klart kommit av sig.” Vid det här laget har hästen ovan skadats.

Vid halfemtiden avbröts lastningsförsöken.
Författaren Marianne Ahrne som hyr en stuga av Haminton sedan länge ger sin syn på tillslaget i en artikel i Expressen. Hon är mycket kritisk mot själva händelsen och hur det utfördes som hur Länsstyrelsen sköter djurtillsynen i allmännhet: ”I dag sköts kontrollen av djurskydd av byråkrater i Länsstyrelsen som ofta håller lagens minsta paragrafer kärare än djuren. Medan man blundar för eländiga förhållanden för djuren i kött- och pälsindustrin ger man sig på djurägare med hästar, hundar och katter. Här kan en liten förseelse få oerhörda konsekvenser och leda till att fullständigt friska djur beslagtas och avlivas. ”

Bakgrunden till beslaget uppges vara en svansskada på en häst och en anonym anmälan, ett antal (avsiktliga?) misstolkningar, en veterinär som inte ringde tillbaka och ett misstag som visade sig bli öderstigert för hästägaren. Kontentan blev att hästen omhändertogs och ”skänktes” bort av polisen och mannen belades med djurförbud. Senare hämtades resten av hästarna när han inte frivilligt hade gjort sig av med dem.

Ahrne skriver: ”Hamilton och hans två fodervärdar föstes åt sidan, skärrade hästar tvingades in i transporterna med hjälp av plankor och kvastar: åtta av hästarna drogades, en del så hårt att de knappt kunde stå på benen.”

Den 79-årige hästägaren trycktes upp mot en vägg och fick ett blått öga. ”Han vaktades av två poliser och tvingades gå på toaletten med öppen dörr…”

Det var väl tur att hanteringen sköttes av polisen och inte av djurägaren för då hade väl Länsstyrelsen snabbt anmält honom för djurplågeri! Länsstyrelsen i Skåne skall nu anordna utbildning för poliser och även se till att de som tar om hand djur har kompetens för det, så alltså är man även på internt håll medveten om de brister i deras egen djurhantering som vi vanliga dödliga länge har hävdat fanns!

Kommentarerna är många. En del (anmälare?)  försvarar tillslaget, men de flesta, många med egna erfarenheter känner igen sig. Signaturen  ”rättslös17” skräder inte orden: ”Jag har, som flera andra här, sett inspektörer agera känslokallt och utnyttjat sin maktposition för att ”vinna sina egna krig”. Att fatta sådana här beslut eller skjuta djur på plats, visar inte på gott omdöme. Ni andra som läser det här, är ni förvånade? Det är inte akademiker med högsta betyg på Länsstyrelsen eller de mest begåvade eleverna från gymnasiet på polishögskolan. ”

”Horsedk” som säger sig vara hästhandlare hävdar att det finns inspektörer som skor sig ekonomiskt på beslagtagna hästar: ”…jag har kun mött 1 som jeg har handlet med, men denna hadde ett gott samarbejde med andre djurskyddinspect fra andre orter och dom bestemmer selva vart t.ex en häst skal åke hen när dom bara hämter en, och det har 2 gångar väret jag der har hämtat ut hästar på detta sätt ! God handel for jag och inspectör ( 8-18000sek)…”

Jag kan ju inte bedöma sanningshalten men finner det inte otroligt.

Liknande tankar har ”senioranders”: ”Bara detta att hästarna försvann.
Till kompisar?
Såldes?
Pengarna till . . vem?”

I ett tidigare inlägg i denna blogg har jag skrivit om hur en kvinna i Hörby som polisen på Länsstyrelsens order, med våld tog fyra ”värdelösa” katter ifrån, fick en saftig räkning från djurhemmet Hjortshögs Gård där polisen i Skåne regelmässigt placerar beslagtagna djur. Katterna var då för övrigt sedan länge avlivade. Det är skumt tycker jag när fyra bondkatter plötsligt får ett värde på 5 000:-.

Signaturen ”ju fler desto bättre” skriver: ”finns inga tvivel på sannings-halten i artikeln.galna djurskyddshandläggare/inspektörer är beryktade och omvittnade sen lång tid tillbaks över hela sverige.har själv sett med egna ögon hur dom beordrat avlivning av 2 hästar trots att veterinär och gårdspersonal vädjat om en veckas anstånd.så att djurägaren kunde få ta farväl av sina
älskade hästar.eftersom han ej var tillgänglig.och hästarna ej var akut sjuka.detta godtogs ej.och tro det eller ej men när hästarna stöp i backen så skrattade djurskyddsinspektören högt.”

”Tack Marianne.
för att du lägger fokus på ett av sveriges största djurskyddsproblem.nämligen länsstyrelsen med sitt bödelfölje.om man läser på djurförbud.sverige förstår man att det måste finnas ett systemfel i detta landet.att djuren skall ha god omvårdnad och ett bra liv.är nog de flesta överens om.men att blanda in prestige och maktgalenskap i detta är orimligt och oacceptabelt.idag avlivas friska djur på löpande band.man drar sig heller inte för att avliva månadsgamla diande föl.som just börjat leva.hoppar och skuttar i boxen.och väntar på att få upptäcka världen.att döden ej skulle innebära ett lidande för djuren.som en djurskyddshandläggare uttryckte det på sajten bukefalos.visar hur man tänker i sitt såkallade djurskyddsarbete.förutom alla andra märkligheter.såsom fabricerade/påhittade anonyma anmälningar osv.listan kan göras hur lång som
helst.Svenska folket.vi måste väcka opinion!!!!!”

”Svea D” är kritisk till polisens hantering av djur i allmännhet: ”Man möter absolut ingen empati eller kärlek till djur utan känslokyla och oförstånd. Det låter ju helt vansinnigt att man behöver droga hästar för att få in dem i transportvagnar och med vilken rätt lägger man beslag på helt felfria och friska hästar. Sverige börjar likna en polisstat där den lilla människan ständigt kommer i kläm.”
Som hästägare vet jag att det är bara tid och tålamod som lastar en häst. Hästar skall tränas att gå på transporter. Tänk bara så stressade och skärrade dessa hästar måste ha varit både av lastningen, alla främmande människor och att skiljas från sin flock och invanda miljö! Men allt i det heliga djurskyddets namn, även djurplågeri! Helgar verkligen målet medlen? Varför tillåts poliser göra sådant mot djur som vi andra skulle bli dömda för?

”Raka rör” skriver kloka ord: ”BONDFÖRNUFT, vart har det tagit vägen? Naturligtvis så ska djur skyddas men det gäller även människor. Jag har nu själv och via bekanta blivit medveten om att vi verkar ha fått en stat i staten igen via Länsstyrelsens personal. Det är en skam för en demokrati när det plötsligt finns en maktfaktor, som i värsta fall baserat på en blandning av angiveri, okunskap och godtycke kan BEORDRA polisen till ingripanden som i ett normalt läge är totalt onödigt och kan lösas med helt andra resurser. I den här och andra liknande situationer så tas ett beslut och bevisen städas undan innan en ev. rättslig prövning kan bli av. Vem skriver rapporten och är egen domare i fallet? Maktfullkomlighet är något mycket obehagligt som jag inte tror att någon vill se i ett friskt samhälle. Vi verkar vara farligt nära detta nu i ett antal liknande fall som berör omhändertaganden av djur under märkliga omständigheter bl. a hästar och hundar och därmed påföljande konsekvenser som i värsta fall innebär djurförbud. Visst behövs det ibland men nu verkar det ha gått prestige i att gå fram med storsläggan först och ev. tänka senare. UPPROP för raka rör i alla riktningar och det kanske är dags att börja syna viss personal i sömmarna även om de tillhör Länsstyrelsen.”

”Vice VD” slår huvudet på spiken: ”Så fort det är hästar med i bilden är kraven på djurägaren skyhögt. En ko med bruten svans hade inte tagits på samma allvar. Eller minkar utan öron och grisar helt utan svans. Så fort det handlar om sällskapsdjur snarare än djur inom industri har ägaren ingen chans mot myndigheternas inspektörer. Många har sålt sina djur eller avlivat dem sen nya byråkratiska regler införts om takhöjd och gallerbredd. Man tittar inte längre om djuren mår bra och är glada, man använder tumträt och handbok för att avgöra om djuren har det bra eller inte.”

Så sant så sant. Det vet jag som ideligen har Länsstyrelsens inspektörer på gården. De förkunnar ”uppgivet” i pressen varje gång det kommer ett larm om vanvård i djurindustrin att de har så litet resurser så de hinner inte med några inspektioner! Men de har tid att ranta runt bland mina frigående tjoget dvärghöns för att förtvivlat försöka hitta brister som de kan processa i all oändlighet om!

”Burr” beskriver byråkraternas argument: ””vi har gjort den bedömningen” och om det inte hjälper så tar man till tyngre ammunition som helt lamslå allt motstånd: ”tyvärr är regelverket skrivet så, vi kan inte göra någonting annat än att följa lagen”.

Så sant så sant!

Tidigare kommentarer:

 • forystalör 21 apr 2012 07:31

 • ledsen

  fre 20 apr 2012 22:30

  Kan någon uppdatera vad som har hänt alla hästarna? Jag tycker att detta fall, liksom så många andra fall jag läst här på bloggen, är upprörande.Polisen tog ägarens antika vapen och dator. Vapnen skyllde de på att ägaren är självmordsbenägen men varför tog de hans dator? Har han fått sina saker tillbaka?

  Vem var det som angav ägaren? Jag tycker faktiskt att det är dags att dra fram de fega angivarna i dagsljus.


 • eva

  tor 26 jan 2012 11:13

  Då fick ja inhiberingen avslagen dom har inte ens tittat på va vi skrivit. EMMA HANSSON har bestämt att ja får ha 2 hundar men bara av samma kön för att risken är mkt stor att dom hamnar i bur när tiken löper. Så kränkande de e inte ens samma ras ja sysslar inte med blandraser

 • carina

  tis 24 maj 2011 10:42

  detta låter ju helt jäkla sanslöst. Vilken jäkla byråkrati vi har i Sverige. Dom tog ju hästmannens hästar med, 3 välmående adennrar för att grannarna anmälde anonymt och var avundsjuka på honom. Fan säger jag.

 • Berndt Eriksson mailto

  tis 24 maj 2011 09:21

  Innan jag blev ombud för en som drabbats av djurförbud och nu har ytterligare två ärenden vill jag understryka att det som sägs här är en del av vår verklighet. Vårt samhälle har degenerat inom det rättsliga området att vi inte är bättre än forna diktaturer med angiverisystem och domstolar som inte gör sig besväret att pröva den ibland obefintliga bevisning länsstyrelserna kommer med. Vi har i sanning utvecklat en ”statstjänarfrälse” som politikerna medvetet och omedvetet medverkat till! Vem har kuraget att kliva fram och se till att en upprensning kan ske i detta träsk??? Eller tillåts allt detta vansinne för att skrämma folk från att vilja leva efter eget huvud instället för matindustrins önskan om mera robotliknande förhållanden????

 • Görel mailto

  mån 23 maj 2011 17:35

  Självklart blir jag oerhört upprörd, Jag har alltit velat ha djurpolis men inte på detta viset utan för människor verkligen utsätter sina djur för plågeri detta som du skrivit här handlar om djurplågeri fast det är poliserna ,länstyrelsen som gör det , det är horibelt . Varför kan det aldrig fungera i detta samhälle vi lever i ? vi är så små som du skriver men något måste vi väl ändå kunna göra, jag vet inte vad men det kanske finns någon som har ett bra förslag på detta ?? Personligen protesterar jag högt!! Det måste finnas någon lösning, känner mig så fruktansvärt besviken!!

 • eva mailto

  lör 21 maj 2011 12:56

  helt otroligt att de får gå till på detta viset

 • fodervärden

  sön 05 dec 2010 20:24

  sedan detta skrivits har följande hänt: 2 unghästar (båda 3 år gamla) blev kvar på gården då polisen misslyckades med att lasta dem. jag har sedan dess (29 juni i år) skött dem. Tills torsdag den 2 december, då polisen kom och på order av länsstyrelsen sköt dem på plats. 2 friska hästar, utan orsak eller förklaring. Det är svenskt djurskydd idag……

 • drabbad

  ons 18 aug 2010 18:57

  Heja Astrid
Annonser

Ett svar to “Ännu ett modigt polisingripande”

Trackbacks/Pingbacks

 1. De sista hästarna avrättade | forystablogg - 5 januari, 2014

  […] en tidigare artikel har jag skrivit om beslaget av greve Rauol Hamiltons galopphästar. ”Två unghästar som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: