Vems ärenden går Carlgren?

29 Jul

Skrevs den 16 juni 2010:

Andreas Carlgren försöker nu försvara sin hållning att rösta för kommersiell valjakt. Han vill kalla det för ”en ny form av jakt” som bara skulle vara tillåtenför Japan, Norge och Island d. v. s. de länder som redan nu bedriver valjakt vare sig det är ”tillåtet” eller inte. För valarna lär det kvitta vad man kallar det. De hamnar ändå i konservburkarna.

Det är skandalöst nog att beslut om valjaktens vara eller icke vara inte enbart fattas på rent vetenskapliga och biologiska fakta utan skall röstas om som att det vore en politisk och kulturell fråga.

Nu visar det sig också att i Internationella valfångstkommissionen (IWC), som röstar om frågan den 21-25 juni, sitter en rad fattiga länder som köpts av Japan för att rösta ja. Det avslöjar den brittiska tidningen The Sunday Times vars reportrar utgett sig för att vilja erbjuda bland andra chefen för Guineas fiskeriministerium Ibrahima Sory Sylla ekonomiskt bistånd i utbyte mot landets nej-röst, varpå en hård ”budgivning” mot Japan startade . Japan har under många år tidigare försäkrat sig om Guineas röst genom kontanta medel till fiskeministern och Sylla förklarade att Japan skulle lämna ett bra motbud. Hela samtalet filmades av reportrarna. Förutom Guinea var ytterligare fem länder villiga att sälja sin röst. Nu finns alltså dokumenterat vad många redan misstänkt: Att Japan köper sina ja-röster i IWC och det kullkastar totalt IWCs trovärdighet.

Guinea övertalades av Japan att gå med i IWC för 10 år sedan och får medlemsavgiften och deltagandet i mötena betalda av Japan. Delegaterna får allt fritt och $300 per dag vilket kan jämföras med att den genomsnittliga årsinkomsten är $1000. Om ministern själv besöker mötet höjs arvodet till $1000 per dag. Han sa att landet röstade för valfångst ”huvudsakligen för att valarna äter för mycket fisk” som kunde ätas av människor, men att skälen också var ekonomiska genom Japans bistånd. Mali anser också att valarna äter för mycket av deras fisk. Hur det är möjligt är ett mysterium eftersom Mali saknar kust.

I Tanzania är fem av sju nyckelpersoner i fiskeridepartementet utbildade i och har fått utbildningen betald av Japan. Dessutom har Japan betalat 80 miljoner pund i fiskebistånd de senaste två åren. Om inte landet ger Japan sin röst i IWC fruktar man att biståndet skall upphöra. De Tanzaniska delegaterna blev också bjudna på resor till Japan med alla kostnader betalda och erbjöds också tjänster av prostituerade.

Det är Japan som varit pådrivande för förslaget att legalisera valfångsten genom att det 24-åriga valfångstförbudet upphävs och fångstkvoter införs. Sedan förbudet infördes har Japan, Norge och Island dödat 35 000 (!) valar. Japanerna kallar det ”forskning” och valarna blir till sushi. Måntro om det är smaken det ”forskas” på? Här liksom när det gäller den blåfenade tonfisken biter inga logiska argument på Japanernas aptit på sällsynta djur och fiskar. Japan vill ha en årlig kvot på 1 800 valar inklusive utrotningshotade arter.

Japan behöver minst 38 av IWCs 88 medlemmar för att få igenom förslaget. Oenigheten bland EUs länder, där alla förutom Danmark och Sverige vill ha ett fortsatt förbud, kan hjälpa Japan att driva igenom en legaliserad jakt. Det kan bli startskottet för en utökad jakt som knuffar valbestånden på nytt till randen för utrotning som fallet var på 80-talet. Känns Andreas Carlgrens argument igen? Låt jägarna skjuta varg så blir det friskare vargar! Låt oss jägarna skjuta val så räddar vi valar!

Argumenten för valjakt är konstiga. 1. Valar äter upp all fisk så det blir inget kvar till människorna. Vilket naturligtvis är nonsens. Det fanns gott om både valar och fisk i miljontals år tills människorna skaffade sig gigantiska fångstfartyg och damsök haven på fisk. 2. Valfångarna säger att jakten är ”human” och att valarna dör ”snabbt” Enligt Greenpeace tar det från en kvart till flera timmar för en harpunerad val att dö. Ett sätt att avliva en skadad val är att långsamt dränka den genom att dra den baklänges. 3. Det ingår i valfångstländernas ”kultur” att fånga och äta val. En opinionsundersökning som Greenpeace gjorde i Japan 2006 visade emellertid att två tredjedelar av japanerna var emot valjakt och bara 5% uppgav sig äta valkött.

Kommentar från Bloggspace:

Annika

tis 15 jun 2010 23:15

Jag blir alltid så beklämd när kortsiktig penningavinst för några få utarmar jordens flora och fauna i stället för att stanna upp och begrunda undret att liv finns här på denna planet, i alla fall än så länge.

En annan sak spm också gör mig beklämd är när våra förtroendevalda beter sig så att inget förtroende finns kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: