Skulle ”skrämma” varg, skadsköt björnhona med ungar

29 Jul

Skrevs 27 mars 2010:

Tre män är misstänkta för jaktbrott i Röjeråsen Rättvik i Dalarna. Männen påstod först att de var ute på rävjakt när de anfölls av en björn. Björnen skadesköts och de lämnade platsen utan att ringa polisen och rapportera händelsen. I stället uppdagades jakten av att de mötte en naturbevakare från länsstyrelsen. Jägarna hade inga planer på att berätta vad de gjort innan de fick frågan varför det fanns tomhylsor i geväret!

Det visade sig att männen följt vargspår mot björnidet! Björnhonan som hade små ungar i idet försvarade sin familj mot jägarna. Hon påsköts först med ett skott och sedan ett till som sårade henne i benet. Därefter skidade jägarna därifrån lämnande den sårade honan och hennes små ungar att svälta ihjäl. Sedan påskjutningen blivit känd spårades hon och avlivades. Också hennes tre tvåmånders ungar som fanns i idet avlivades.

Det är min personliga åsikt att dessa jägare skall fråntas sin vapenlicens på livstid. Det är inte många veckor sedan en varg tjuvsköts i grannkommunen med bara hår och blodspår kvar på brottsplatsen. Jägarna som gjorde sig skyldiga till detta har som vanligt undkommit lagsökning. I Dalarna har 60 jaktbrott anmälts i Dalarna sedan 2008 och straffskalan för jaktbrott är mellan 6 månader och 4 års fängelse. Att någon verkligen döms är extremt sällsynt. Det förklarar varför så många jägare tar chansen att jaga olovligt. I det här fallet fick fyra björnar betala med sina liv. Man kan också fråga sig varför man skjuter räv med hagel. Beror det på att skyttens brist på träffsäkerhet så att han måste ha en hel svärm kulor för att någon över huvud taget skall träffa bytet?

Kommentarer från Bloggspace:

 • forystaons 08 dec 2010 20:52
  Förundersökngen lades ner i vanlig ordning. ”Jag fann inte att bevisningen höll till något åtal och därför avbröts förundersökningen, säger kammaråklagare Leif H Johansson.”

 • Isa mailto

  ons 08 dec 2010 12:10

  Vad hände sen?

 • Annika

  sön 28 mar 2010 00:13

  Jag håller med dig till fullo. Men vad ska vi göra?

 • blackmisery
  blackmiserylör 27 mar 2010 11:43
  Det är så hemskt och bedrövligt, stor skam!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: