Rovdjurshat

29 Jul

Skrevs ursprungligen den 9 mars 2009

Det är märkligt att det bara tycks vara jägare som angrips av rovdjur och ”tvingas” freda sig genom att skjuta djuret. När hörde vi senast talas om att en svamp- eller bärplockare rivits av björn? Debatten om ”farliga” rovdjur är inte ny. När jag gick i 2-3 klass på lågstadiet i Orsa på 60-talet var debatten lika högljudd. Det handlade om en man från Born som överaskat en björnhona och hennes tre små ungar i skogen. Jägare som han var ansåg han sig ”tvungen” att skjuta björnmamman som försökte skydda sina små. Slutligen sköt han ungarna uppe i trädet dit de flytt.

Jag kommer aldrig att glömma hur hela vår klass fick gå ner till järnvägsmagasinet där björnarna låg i spjällådor i väntan till transport till Naturistoriska Riksmuseet. I en stor låda låg mamman med den ena ungen. I en liten låda bredvid låg de andra två små ungarna packade. Vi kunde känna på pälsarna genom spjälorna.

I bygden flammade hatet mot jägaren och det gick så långt att familjen mordhotades. Jag tror att de flesta hade svårt att förstå jägarens påstådda nödvärn.

Flera år senare släppte en markägare en flock får ensamma på Ångens fäbodar på orsaskogen, många mil från bebodda trakter. Man hade nämligen sett spår av björn kring fäboden. Mycket riktigt revs ett antal av fåren och man fick en anledning att skuta björnen, en gammal stackare med dåliga tänder. Efter det tog fårägaren hem fåren till byn…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: