Kamphundar kontra vargar

29 Jul

Skrevs 15 april 2010:

I senaste numret av Hundsport finns en debattartikel av Johan Lundsten vars syfte alldeles tydligt är att skrämma hundägare för varg och skapa varghat. Samma historia finns i Nya Wermlands-Tidningen Ägaren är förkrossad över förlusten av sin hund, naturligtvis, och har nu ”lämnat gården för alltid”. Flera berättelser handlar om hur dvärghundar dödats inne på tomter och spårlöst försvunnit, naturligtvis är det den onda vargen som varit framme. Händelserna beskrivs med stor dramatik: ”Plötsligt ser han hur ett varghuvud sticker fram genom den täta granhäcken. Sekunderna senare visar sig vargen, slår ihop sina käftar över hundens rygg och försvinner med den till skogs.” Skribenten utvidgar resonemanget även till lodjur och beskriver hur lo och varg utrotat alla bytesdjur för att sedan, desperata av hunger övergå till att jaga sällskapshundar. ”Tidigare betade rådjur i skogskanten och det fanns svenskharar i massor. Sen kom lon och tog allt vilt den kunde komma åt. Ungarna var hungriga. Redan efter fem år var rådjur och hare nästan borta. I den vevan flyttade vargarna in och högg in på älgarna. Nu är det få älgar kvar och hyllorna gapar tomma i naturens skafferi. När hungern river i magarna och ungarna behöver föda står tamdjuren i tur…” Skamligt för övrigt av SKK att ta ställning för jägarlobbyn!

Den som varit närvarande på biologilektionerna vet att balansen mellan rovdjur och bytesdjur inte fungerar på det sättet. Samspelet är mycket mer komplicerat än vad jägarna vill låta påskina. Så ökade exempelvis rödräven när de stora rovdjuren försvann. Som följd av det utrotades nästan fjällräven i konkurrens med sin större kusin samtidigt som matrester från större rovdjurs byten uteblev.. Brist på stora rovdjur gör också att betestrycket ökar och därmed också skadorna på skogsplanteringar. Stora stammar av klövvilt avspeglas också i antalet viltolyckor. I Rovdjuren och deras förvaltning: Betänkande av Utredningen om de stora rovdjuren kan man läsa en del.

Skribenten i Hundsport fortsätter: ”Tro inte att din hund går säker någonstans, var du än bor.” Nej det kanske man inte gör men det beror nog inte på vargar i första hand. Nu har ännu en dvärghund fått släppa livet till i den stora staden, men angriparen var en rottweiler. Även denna hundägare är förstås förkrossad men överväger hon att lämna platsen för alltid?

Ska vi göra som danskarna och förbjuda vissa hundraser och korsningar med dessa? Däribland finns inte rottweiler som ofta är inblandad i dödsbitningar. Inför koppeltvång tycker kommunalrådet Anja Sonesson och motion om munkorg på kamphundar har lämnats av kd. Det lär dock inte stoppa ägare som vill briljera med sin farliga hund.

Sällan är det hundens fel, snarare ägarens. Om vi drar paralleller till varghatarnas propaganda så borde sk kamphundar inte tillåtas för att skydda andra hundar och tamdjur.  På expressen debatt diskuterar Fredrik Steen  kamphundarnas vara eller icke vara. Han tycker att uppfödarna borde ta ett större ansvar och inte sälja hundar till olämpliga personer. Min granne som jag skrivit om i tidigare inlägg har en rottweiler på foder. Hon hade tidigare en liten västgötaspets som hon annonserade ut på Blocket ”för den var för mycket för oss” dvs för aktiv. I stället skaffar hon sig denna rottweiler på foder. Det är i och för sig en snäll hund, men som aktiveras på tok för litet. Det var därför jättekul att jaga min dotters häst när hon red förbi. Att hunden tyckte det är en sak, att ägaren tyckte detsamma är något helt annat. Detta är dels ägarens, i detta fallet fodervärdens, dels uppfödarens ansvar. Jag tog naturligtvis kontakt med uppfödarna, medlemmar i SKK och stora uppfödare av rasen i Skåne med massor av valpkullar årligen, och berättade vad som hänt, men de gjorde inget åt saken. Numera sitter rottweilern i hundgården som byggdes för västgötaspetsen och har även fått sällskap av en schäfer.

Annonser

Ett svar to “Kamphundar kontra vargar”

  1. vetteljus 23 augusti, 2016 den 11:07 #

    Va? Hon brydde sig inte att hennes fodervärd använde hennes hund att terrorisera grannars barn med? Det kan ju leda till saker som leder till att hunden blir avlivad. Nej, det är verkligen mest dens fel som har hand om hunden ifall den beter sig illa. En hund kan vara farlig eller ofarlig helt beroende på personen som tar hand om den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: