Guldkatt eller kattguld

29 Jul

Detta skrev jag den 20 april 2010 och antalet omhändertaganden och kostnader har fortsatt att öka sedan dess. Den omnämnda kvinnans kostnader för fyra katter och en häst (som samtliga avlivades blev nära sextio tusen kronor):

På polisen.se kan man läsa: ”Att stå i uniform och förhandla hästförsäljning var inget som Björn Arvill, kommissarie vid Hallstaviks närpolisområde trodde skulle hända honom. Men så blev det när Länsstyrelserna i januari 2009 tog över kommunernas ansvar för offentliga kontroller av djurskydd. Syftet med övertagandet var att åstadkomma en mer effektiv, likvärdig och rättssäker kontroll i hela landet för att säkerställa ett bra djurskydd.

En konsekvens av detta blev att antalet omhändertagna djur ökade från 6 stycken (2008) till 422 djur (2009). Detta leder självklart även till ökade kostnader, exempelvis för stallplatser och den kostnaden faller på polismyndigheten. År 2008 var den totala kostnaden för omhändertagna djur 97 959 kr, detta ökade till hela 548 362 kr år 2009.”

Under 2009, har Länsstyrelsen och polisen ingripit i 123 fall i Stockholms län. Kostnaderna för omhändertagande av vanvårdade djur i länet har fördubblats från omkring 1,1 miljon 2008 till över 2 miljoner 2009, enligt en sammanställning som polisens personaltidning Sambandet gjort.

Christina Kleemo gjorde en examensuppsats 2004 om omhändertagande av djur. Det gjordes alltså innan tillsynen flyttades från kommunerna till Länsstyrelserna. Hon ger en intressant sammanfattning över historiken bakom den svenska lagstiftningen men berör också bl a kostnaderna. Hon ger ett exempel: ” Enligt länsstyrelsen i Dalarnas län kostade ett stort omhändertagande under år 2002 polismyndigheten 900 000 kronor, beroende på att kammarrätten i Sundsvall inhiberade beslutet.” Det var då det och alltså ett fall!

Frågan är om det är rätt sätt att hantera en begränsad mängd resurser för att uppnå största välmående för människor och djur! Eller annorlunda uttryckt: Är det ett systemfel som gör att syftet motverkas och lidandet i själva verket ökar för både djur och djurägare samtidigt som resurserna kunde ha använts bättre?

Tomas Jansson, närpolisen i Varberg, säger till Sveriges Radio angående 300 djur som omhändertogs för en tid sedan att alla djur först värderas och allt arbete med blanketter och annat innebär ett klart merarbete för polisen, som minst motsvarar en halvtidstjänst, förutom då alla kostnader som det här ärendet inneburit. Så frågan man ställer sig är så klart om det här detta som polisen skall syssla med på en halvtidstjänst?

Om siffrorna är liknande i hela landet kan man dra slutsatsen att kostnaderna minst sagt skenar. Om man tar exemplet med de fyra katterna som jag skrev om i förra inlägget så kostar de minst 100:- per dag och katt i inackordering. För 60 dagar blir det den svindlande summan av 24.000:- hittills. Vad hästen kostat vet jag inte. Därtill kommer kostnader för själva omhändertagandet. Det här är kostnader som djurägaren kommer att krävas på. Vidare får man lägga till advokat- och rättegångskostnader för ett antal hundra tusen. Dessutom tillkommer ett mänskligt lidande som på sikt kan komma att kosta vården stora pengar. Oavsett om djurägaren tvingas betala och då troligen mister gården eller om skattebetalarna kommer att få notan så kan man bokstavligen tala om att samhället värderar katterna motsvarande deras vikt vore av guld. Jag vet andra som lägger ner liv och själ på att rädda utsatta katter och ge dem nya hem. Dessa vet säkert vad man kan göra bättre för dessa pengar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: