Broilerlamm

29 Jul

Skrevs den 20 mars 2010:

Lammkött har länge ansetts som ett ekologiskt alternativ för den som värnar om miljön. Vi tänker oss lyckliga, fria får som går på extensiva beten där inget annat kan odlas. Nu väcks vi konsumenter än en gång plötsligt ur den idealiserade drömmen och får veta att nu intensivuppföds även lamm ”för att tillfredställa marknaden”. Fåret har blivit en broiler som alla andra intensivuppfödda djur.Dorset är en gammal engelsk fårras som har den egenheten att de kommer i brunst året om. Vid intensivt utnyttjande kan en tacka producera tre kullar på två år. Så får man inte göra med hundar. Korsad med rasen persian blir de till den snabbväxande, lättskötta rasen Dorper som fäller den korta pälsen spontant. De blir alltså extremt lönsamma eftersom de lammar året om och inte behöver klippas! Dessutom blir köttpriset högre på våren när tillgången är minst men efterfrågan stor. En del får har förts in till Sverige som embryon pga de krångliga importreglerna. Lammen i Sverige föds under vintern i januari-februari, utfodras med kraftfoder, står uppstallade hela sitt korta liv och uppnår slaktvikt innan de lagstadgat skall få komma ut på bete i juni. Här är ett försummat område för länsstyrelsernas djuskyddsenheter. Under våren när lammen föds upp är utrymmet per tacka oftast mycket mindre än de futtiga två m2 som lagen tilldelar dem.

Jag ser sällan lammkött i mina livsmedelsbutiker. Och förekommer det så är det frysta lamm från Nya Zeeland. Fram för svenska får som verkligen gått på extensiva beten och låt det framgå i butiken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: