Vem tjänar på att djur omhändertas?

18 Jul

Skrevs första gången den 18 augusti 2010:

Det är min bestämda uppfattning att det mesta brukar koka ner till pengar. Så ock de omhändertaganden som Länsstyrelsen gör av djur. Som exempel kan vi ta det beslag av 36 islandshästar som Länsstyrelsen i Skåne gjorde i Helsingborg i maj förra året. Jag vill inte gå in på bedömningen av hästarnas skötsel utan bara de myndighetsbeslut som så småningom ledde fram till att någon tjänade och många fler förlorade, STORA pengar på ”affären”. Efter beslaget stod polisen som ”ägare” till hästarna. Nu stod man inför ett antal alternativ som skulle ha inneburit olika utfall i fråga om vinst och förlust och vem som skulle göra vinst eller förlust. Man hade kunnat skicka alla hästarna till slakt. Antag att de då inbringat 5000 per styck vilket skulle ha gjort 180 000 kronor att fördela mellan fordringsägarna. Den isländske exportören Gunnar Arnarson hade en fordran på 250 000 för flygtransporten till Sverige. Transportören Ingstad & Co i Malmö ville ha 240 000. Dessutom hade den isländske uppfödaren Ásgeir Tjarnarkot bara fått en handpenning på 22 av hästarna. En dålig affär att slakta hästarna alltså och fordringsägarna hade bara fått ut en del av sina krav. Nå, om polisen hade sålt hästarna omedelbart hade kanske inte priset blivit så högt som det man så småningom fick (snitt ca17 500 per häst (vilket ändå är ett mycket lågt pris för en islandshäst), men antag att man fått 12 000 per häst. Det hade inbringat 432 000 att fördela mellan fordringsägarna. Inte heller det hade täckt allt men i alla fall en stor del av skulderna på hästarna.

Man kan tycka att det senare alternativet borde ha valts av polisen. Men icke! I stället väljer man att placera hästarna på ”kennel som polisen brukar anlita vid omhändertagande av djur” i två månader för att de som man sa ”skulle äta upp sig”. Frågan är varför de inte skulle kunna ”äta upp sig” hos nya ägare. Och det är nu det blir riktigt intressant: Auktionen inbringar alltså 629 000 MEN räkningen från hundpensionatet för inackorderingen går på svindlande 848 000. Nu fördelas inte intäkten för hästarna mellan de olika fordringsägarna utan ALLT går till hundpensionatet (Hjortshög Gård?) + resterande 219 000 som betalas av staten d. v. s. vi alla korkade skattebetalare! Någon mer som känner sig lurad? Vad får polisen att fatta ett sådant beslut? För mig framstår alla alternativ UTOM det polisen väljer, d. v. s. att gynna ett visst företag ekonomiskt, som rimligare.

Vi tar det igen:

Hästägaren förlorar minst 720 000 (marknadsvärdet om hästarna skötts och sålts).

Exportören förlorar 250 000.

Transportören förlorar 240 000 (ingår troligen utlagd moms och tull).

Skattebetalarna förlorar 219 000.

Isländsk uppfödare förlorar ett antal hundra tusen.

Polisens hundpensionat tjänar 848 000 (minus en viss foderkostnad, antag 15 balar á 250:- per vecka i 8 veckor=30 000, en nätt liten vinst på 818 000:-!)

Så vem fattar dessa beslut under sken av omtanke om djuren? Enligt min mening har ovanstående mycket litet med djurskydd att göra och en hel del med pengar att göra! Är inte polisen tvungen att göra upphandling av tjänster som andra myndigheter? Vilka fler har haft möjlighet att lämna fördelaktigare anbud? Förmodligen ingen.

Annonser

2 svar to “Vem tjänar på att djur omhändertas?”

 1. djurskyddstokeriet 27 juli, 2012 den 02:51 #

  Författarna till boken ”vi har avlivat din häst”, Djurskyddslag för vem? beskrev
  redan detta i sin bok..
  Det finns nästan bara förlorare i djurskyddsärenden..
  Djuret som förlorar sitt liv…Djurägaren som bitter och ledsen förmodligen vänder samhället ryggen…Betet som aldrig blir uppätet…och Länstyrelsen som får ett ”dåligt”
  rykte…och fler och fler ovänner…
  just det…Djurskyddslag för vem????
  Då lagar ”egentligen” någonstans skall ha ett gott syfte…
  och ”skydda” oskyldiga…
  john.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Den enes död, den andres bröd… | Astrids miljö- och samhällsblogg - 18 januari, 2014

  […] Vem tjänar på att djur omhändertas? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: