Vem skall vi överrumpla idag då?

16 Jul

Den 3 maj 2010 skrev jag:

DN tar idag upp Länsstyrelsernas fiasko med djurinspektioner. Samtidigt som småbönder, kennlar och sällskapsdjursägare får besök gång på gång så missar man de stora fallen av vanvård i djurproduktionen. Dem säger man sig inte ha tid med.

– Jag hade släppt ut djuren några dagar för tidigt. De jagar fel folk, säger Hilver Nilsson mjölkbonde som fått djurförbud.

– Plötsligt stod den där Gårdlund här utanför ladan, utan förvarning. Förr, när inspektionen var kommunal, kunde vi komma överens på ett bättre sätt. Inspektörerna kände väl till gårdarna och lantbrukarna, så är det inte nu när det är statligt, säger Hilver Nilsson.

Det är intressant att läsa kommentarerna till artikeln, många är tänkvärda, här är ett axplock:

Hemulen skriver ”Anonyma anmälningar måste bort, så att myndigheten slipper resor i onödan. Det handlar om våra skattepengar som går till många mil i bil som kunde undvikits när det framkommer att det handlar om Hämnd från någon granne”

Johan: ” Nej, inför kameraövervakning på alla djurfabriker. Om någon vill bygga en barack och pressa in allt från tusen till hundratusen djur där för att tjäna pengar på att döda dem så krävs öppenhet. Samma med slakterierna. ”Problemet” är att om slakterierna hade glasväggar så skulle alla människor bli vegetarianer.”

Bybon: ” Tyvärr finns det för många inspektörer som vill visa makt istället för kunskaper.”

Marcus: ” Ekonomisk tillväxt har aldrig gynnat djurs rättigheter.”

Jag vill också gärna citera Cornucopia som skriver i  sin blogg: ” Grundinställningen kan inte vara att man skall sätta åt folk. Visserligen finns det en andel av inspektörerna som är rabiata djurhatare, och får man besök av en sådan kan man lika gärna lägga ner direkt och gå raka vägen i fängelse. För extremisterna bland inspektörerna letar tills de hittar något de kan anmärka på formellt, och sannolikt kan man hitta något någonstans som inte djurhållaren kände till.”

”Att sedan inspektörerna ständigt får åka på okynnesanmälningar för sådant som inte är ett brott är ett stort problem. Anonyma anmälningar borde inte beaktas.”

”Halta eller avmagrade djur kan stå under vård och behandling, men det vet inte den anonyma anmälaren ett dugg om. Men mest handlar det om rena okynnesanmälningar för att förorsaka besvär och merkostnader för djurhållaren.”

Kommentarer från Bloggspace:

 • forystatis 04 maj 2010 07:37
  Jodå, att spendera en förmiddag med att titta på mina hästar på sommarbetet eller åka från Kristianstad för att titta på mina dvärghöns som går fritt i trädgården är populärt bland inspektörerna!

 • Anne

  mån 03 maj 2010 20:07

  Hej och tack för besöket hos mig. Menar du på allvar att de varit ut sex (6) gånger??? på anonym anmälan? Ja jösses… vad ska man säga?
  Spännande blogg, ska läsa mera nu, räkna med en länk tillbaka!

2 svar till “Vem skall vi överrumpla idag då?”

 1. Maria 12 januari, 2014 den 11:52 #

  6 gånger är ingenting – här i VGötaland åker lokal inspektör runt nästan dagligen och skriver och ringer in sina egna anonyma anmälningar – åtminstone 300 ggr per år och en del inbrott i stallar också förstås.

  Det är viktigt att ha tillräckligt mycket anonyma anmälningar – då slipper inspektörerna själva arbeta med ”riktiga djurskyddsärenden” – därför hjälper de varandra med anonyma anmälningar, och efterlyser fler i de djurrättsaktivistiska föreningar och nätverk de själva ofta är styrelsemedlemmar i ., och som får in pengar på att sälja omhändertagna djur!!

  Hur korrupt som helst!!!
  .

  • vetteljus 15 augusti, 2016 den 11:50 #

   VA? Det är ju fruktansvärt. Om du åker förbi någons hus och ser några djur där så vet du inte ett skit hur de sköts, så då gör de ju falskanmälningar om de beter sig så! Det här är ju ren terrorverksamhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: