Vargforskning

16 Jul

Skrevs den 4 juli 2010:

Att den urskillningslösa jakten på varg har betydelse för flockarnas sociala struktur och val av bytesdjur har vi ju länge anat. Nu har det kommit en forskningsrapport som refereras i DN som slår fast att där vargarna skjuts väljer de lättare bytesdjur än vargar i fredade områden. De senare får nämligen tid att bygga upp sociala strukturer där de äldre djuren lär ut sina erfarenheter till de yngre.

”Jaktens inverkan framgår mycket tydligt i den ena av studierna, som har utförts i och omkring Algonquin Provincial Park i Ontario i östra Kanada.

I själva parken har vargarna varit skyddade från jägare i flera decennier. Men i markerna utanför har intensiv jakt bedrivits, vilket har lett till mycket hög dödlighet vintertid när vargarnas viktigaste bytesdjur, vitsvanshjortarna, sökt sig bortom det skyddade området i sökandet efter föda. Vargarna har följt efter hjortarna in i markerna där jägarna har väntat på dem.

Allt detta förändrades 2001 när jakt på varg förbjöds även utanför parken. Effekten blev dramatisk.

Forskarna, som har letts av biologen och genetikern Linda Rutledge vid Trent University, följde 112 vargar före och efter jaktförbudets införande. Som väntat minskade dödligheten på grund av jakt. Å andra sidan dog fler vargar av naturliga orsaker, och populationen i parken förblev på samma nivå som tidigare.”

” Rutledge och hennes kolleger, som publicerar resultaten i den vetenskapliga tidskriften Biological Conservation, konstaterar också att genomsnittsåldern på vargarna höjts. Före jaktförbudet var det få vargar som blev över fem år. Nu består flockarna av äldre par som åtföljs av två till tre generationer ungvargar.”

En andra studie, som publicerats i Ecology Letters, har utförts i nationalparken Yellowstone i västra USA, visar på samma sak. ”Forskarna konstaterar att vargflockarna i parken skiljer sig markant från flockarna utanför det skyddade området.

Djuren lever relativt långa liv och ungdjuren kan ibland stanna kvar hos föräldrarna i fyra eller fem år. Det leder till stora flockar på i genomsnitt elva vargar, dubbelt så många som utanför parken.

Resultatet är vargar med sofistikerad jaktteknik och smart arbetsfördelning där honorna testar bytesdjuren innan det är dags för hannarna att gå in och utföra själva dödandet.”

Som en följd av detta har också bytesvalet förändrats. Tidigare jagade vargarna nästan bara hjort, men nu har vissa flockar börjat specialisera sig på älg — sannolikt ett resultat av att ungdjuren nu får tid att lära sig hur man tacklar svåra byten.”

Norska jägare fick hjälp från svenska jägare för att omprogrammera vargarnas sändare för att spana på dem och en vargtik som passerat gränsen har skjutits rapporterar Vargkanalen.

Vargkanalen har gjort nätresearch på nättjänst vargobs.se. ”Det finns förvirrande nog två Vargobs. Lammproducenternas VargObs (skrivet med stort V och O) är en tjänst som startades med hjälp av lantbrukarnas LRF-finansiering 2003. Detta VargObs är originalet, men tjänsten som fortfarande kan ses på nätet, tonades snabbt ner, då Lammproducenterna insåg det olagliga i att bevaka utrotningshotade djur såsom varg. Detta utnyttjades och en andra NY aktiv vargobservationtjänst, vargobs.se, startades 2008 av den värmländska vargmotståndaren Lars-Olov Guttke.”

”Man har byggt upp ett avancerat datasystem för registrering av observationerna, vilket är logiskt på grund av att Lars-Olov Guttkes civila verksamhet handlar om IT-säkerhet. Han är sedan en tid chef inom IT på på företaget Bink inom Bonnierkoncernen, men har också tidigare arbetat med IT-säkerhet och webben.”

Hemsidan lägger öppet ut observationer på vargar. Det är i Sverige förbjudet röja var fridlysta djurarter eller växter finns enligt sekretesslagen kapitel 10 paragraf 1.

”Vargobs.se drivs som en privat informationstjänst som säljer annonsplatser till andra bolag, får in pengar genom länkade Googlesannonser, bedriver affärsverksamhet via SMS-intäkter och har ett upplägg som närmast liknar ett organiserat bolag. Med ett undantag. Det saknas ansvar för redovisning och en officiell och formell beskrivning av verksamheten. Vargobs.se är varken registrerat som stiftelse, fond eller företag. Inte heller är vargobs.se en registrerad tidning med ansvarig utgivare.”

”I december 2008 uppgav Lars-Olov Guttke till tidning Jakt & Jägare att vargobs.se hade 16.200 sms-abonnenter. Efter ett litet överslag av antal observationer på sidan och med tanke på att varje observation som skickas till dessa abonnenter kostar 2 kr, skulle detta innebära miljonintäkter under de åren som verksamheten om antalet abonnenter och antalet redovisade observationer på hemsidan stämmer.”

”Vargobs.se har anknytningar till organisationer som sköter viltvården för våra skattemedel. Till exempel tidningen Jakt&Jägare har vargobs.se information högst upp på sin webbsida. Och i Jägarförbundets egna infoblad till medlemmarna gör man PR för vargobs.se och uppmanar medlemmar att lämna observationer. Länkar till denna sida kan hittas på alla möjliga jägarerelaterade sidor på internet.”

”I februari 2010 publicerade vargobs.se registreringsnummer på internet gällande bilar som används av Länsstyrelsens naturbevakare.” Man behöver inte ha mycket fantasi för att förstå vad denna information skall användas till.

”… Jens Guttke med familj driver Guttkes fritidsstugor AB med cirka 6000 hektar skogs- och jaktmark. Det är säkert ett paradis för en betalande jägare att besöka och njuta att kvalitativ jakt. På anläggningen erbjuds jakt på älg, rådjur, räv, mård, hare, bäver, skogsfågel… Enligt annonser av svenska jaktturistbolag utomlands (bland annat på jaktmässor)betalar t ex tyska turister upp till 50000 kronor för att få komma och skjuta älgar i Sverige. Då blir vargens måltider helt plötsligt ganska dyra för någon som utnyttjar gratis vilda djur som (rov)kapital för sitt företag.” Som så ofta kokar det hela ner till PENGAR. Vissa personers vinstintressen står över hur våra gemensamma natur skall nyttjas och arters rätt att existera. Dessa smarta herrar får det dessutom att låta som om de representerar hela landsbygdsbefolkningen och finansierar dessutom verksamheten med andras pengar. ”Vem har egentligen lovat fritidsjägaren Guttke gratis kapital i form av vilt som man skjuter av så mycket man har lust, och dessutom ersättning för alla investeringskostnader såsom att träna och utbilda hundarna?”

”Inga andra verksamheter – registrerade eller oregistrerade – utgår ifrån att allt de gör får sin egen vinnings skull ska betalas av allmänna medel i Sverige.”

”Vargobs.se’s grundare Lars-Olov Guttke har också tillsammans med Jens Guttke varit de mest verksamma inom spårningen av varg. Sedan de olika vargobservationstjänsterna blev tillgängliga har också tjuvjakten på varg gått upp markant.”

”Är vargobs.se en upplysningstjänst för att skydda svenska djurägare eller en förtäckt högteknologiskt sambandscentral för organiserad utrotning av ett rödlistat djur?”

Läs också den passionerade vargforskaren Gordon Habers hemsida där han skriver om vargarna i Alaska. Tyvärr omkom Haber i en flygkrasch förra året och vargarna förlorade en förespråkare sen 40 år.

Haber skriver bl. a: ”Unfortunately there are major problems for wolves in Alaska and elsewhere from heavy government-sanctioned killing, including with the use of airplanes and snowmobiles. There have even been Mengele-like experiments to convert their vibrant family groups (so-called packs) to sterile pairs across large regions. The vital underlying patterns of variation that define natural wolf-prey systems are being ignored and replaced

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: