Monsterbiff till middag

16 Jul

Artikeln srevs den 24 april 2010:

Rekommenderar varmt alla djurvänner och djurskyddsinspektörer att läsa Torbjörn & Ylva Espings bok Monsterbiff till Middag? Fusket och snusket med vårt älskade kött. Här kan vi läsa om verkligheten bakom Arlas charmiga TV-reklam om Bregottfabriken. Enligt föreskrifter som kom 2007 är det förbjudet att bygga nya stallar för uppbundna kor. De stallar som redan har sådana berörs dock inte och de får dessutom byggas ut. Enligt lag skall mjölkkor hållas på bete sommartid. Det betyder inte att de skall få vara ute dygnet runt och bara tas in för mjölkning som var brukligt på mindre gårdar. I föreskrifterna står att korna ”ska anses hållna på bete om de varje dygn kommer ut på bete och har tillgång till betesmarken under minst sex timmar”. Klipska bönder kan då släppa ut korna på kvällen kl sex och ta in dem på morgonen klockan sex. Då har korna fått sitt föreskrivna bete för två dygn! Kornas betessäsong varar 2-4 månader beroende på del av landet. Författarna räknar ut att om minimikraven upprätthålls så får korna vistas ute 4-8% av sin livstid. I föreskrifterna krävs att mer än att 80% av ytan är täckt med växter. Om att de ska gå att äta står det ingenting om.

Länsstyrelserna skall kontrollera om djuren verkligen går ute på bete. ”I Sjöbo besökte djurskyddsinspektören Peter Stenberg 20 mjölkgårdar 2008.” Av dessa hade 5 dvs 25% inte släppt ut djuren. Trots flera tillsägelser och hot om föreläggande vägrade ändå vissa stora mjölbönder att släppa ut djuren. Enligt Jordbruksverket fick bara 46% av mjölkbönderna något sommarbesök av någon inspektör, någon gång under fem års tid! Det skall jämföras med att inspektörerna besökt mig och min sex hästar sex gånger på drygt ett år!  Så det är alldeles tydligt inte resursbrist till inspektioner det handlar om utan något helt annat! Uppslag för nästa bok som jag bjuder på!

Utanför Kristianstad finns en stor uppfödare av broilers. Han producerar 1,2 miljoner slaktkycklingar varje år och anses som en mönsteruppfödare. Dödligheten är 3% dvs 30 000 kycklingar självdör eller nackas. Efter fem veckors explosionsartad tillväxt är kycklingarna färdiga för slakt. Då har de aldrig sett sin mamma, aldrig varit ute, aldrig pickat mask och gräs, aldrig suttit på en pinne, alltid gått i sin egen gödsel och för att inte bli sjuka av det fått antibiotika i fodret. De växer så fort att benen deformeras och smärtar, vissa får tarmarna uthackade av ”kompisarna” (det är ändå sällsyn jämfört med värphöns). Kompisarna är 20 stycken per kvadratmeter, vilket innebär 36 kg kyckling per kvadratmeter före slakt. Det låter mycket men andra har det värre: I Danmarks tillåts 41 kg, i England 45 kg och ett exempel ges från Polen med 54 kg kyckling per kvadratmeter!

När kycklingarna skall slaktas föses de halvsovande på natten ihop av en stor maskin som sopar upp dem på ett transportband. En del kycklingar bryter vingar och ben vid hanteringen.

Jag har ett 20-tal dvärghöns/tuppar som går fritt i min trädgård. De har en inhägnad gård där jag stänger för natten till skydd mot räven. De har ett litet hus med sittpinnar där de sover om natten. Vissa av tupparna/hönorna är så gamla som 8-9 år, flera har namn, alla har personlighet. Hönorna ruvar fram kycklingar som går med sin mamma hela sommaren. Tupparna gal stolt vid gryningen. De sprätter runt och spänner ut vingarna för att imponera på sina utvalda damer och ropar på dem när de hittat en läcker mask. Länsstyrelsens inspektörer var mycket bekymrade över hur de skulle upptäcka brister på dessa höns. Till slut kröp Rosita Hagstöm in under sittpinnarna för att ta en bild av gödseln under pinnarna! Under dessa pinnar vistas aldrig mina höns som flyger upp och ner från pinnarna. I rapporten visar hon bilden på gödseln men hönsens fria liv i trädgården nämns inte med ett enda ord! Hon avslutar med en brasklapp: ”Det kan finnas brister som vi inte uppmärksammat”! Allt för att motivera ytterligare besök! Jovisst, jag lovar att jag kan hitta brister hemma hos dig också lilla Rosita, trots att du tror dig vara perfekt!

Epilog: Man kan inte ha frigående höns i trädgården med den kontrollapparat som staten sätter in mot dem och mina är numera bortskänkta!

Annonser

2 svar to “Monsterbiff till middag”

 1. djurskyddstokeriet 29 juli, 2012 den 01:57 #

  Varför kan inte djurskyddsinspektörer bara konstatera att djurhållningen är bra eller dålig
  vid sina kontroller ?
  Varför skall det letas fel ?
  Och varför skall det ljugas ?
  Varför allt detta krångel ?
  Varför skall dom ”få för sig” att djurägare är djurplågare när dom inte är det ?
  john.

  • vetteljus 15 augusti, 2016 den 12:26 #

   För att de ska debitera djurägaren en fet bot, så om de säger sanningen, att det ser ok ut, så kan de inte det. Därav alla konstiga fejkade foton och tillrättalagda ”stories”. Så de kan få sina pengar som täcker besöket.

   Det där med sittpinnen var bara så mitt i prick. De verkligen kryper runt och kollar om något ser lite äckligt ut, så de kan fota det. Krävs en viss sorts skitmänniska för att orka göra så mot andra. Ungefär som skvallerjournalister som ljuger ihop skit om kändisar, kan jag tänka. Allt för att få godkänt på jobbet, och sin månadslön. Horor, helt enkelt. Det är vad de är. Gör vad som helst för pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: