Kattpolis

16 Jul

Den 19 april 2010 skrev jag denna artikel på Bloggspace:

Om någon fortfarande tror att stora starka poliser ägnar sin dyrbara tid till att skydda oss från brottslingar så läs detta: Den 25 februari i år så knackar det på dörren strax efter 10 på förmiddagen hemma hos en pensionerad kvinna utanför Hörby. Hon bor ensam i sin lilla stuga på landet, det är mitt i vintern och Skåne har mer snö än på många år. När hon öppnar står där två poliser och hon undrar vad de vill. Enligt henne själv håller sedan poliserna fast henne medan personal från Hjortshög Gård tar sig förbi henne in i bostaden. Därinne fångar de hennes fyra katter med håv och tar dem därifrån tillsammans med poliserna.

I polisrapporten står det: patrull PA J. Krogsgaard och PA  J. Eriksson fick i samband med handräckningsärende bistå Länsstyrelsen med omhändertagande av katter, som skulle enligt uppgift ha blivit övergivna av ägaren och att ägaren skall ha försvunnit.

Nu tätnar mystiken. Hur kan man prata med någon som har försvunnit? Och om man konstaterar faktum att vederbörande inte är försvunnen utan i högsta grad närvarande, vilket bekräftas av fysisk kontakt med den försvunna kattägaren, som säkert inte går med på att främmande människor skall jaga och ta hennes katter, så faller väl det ursprungliga uppdraget att omhänderta övergivna kattor?

Nej, tro inte att det sitter människor med sunt förnuft på Länsstyrelsen. Om du anmäler en person försvunnen så fattas omedelbart beslut om att omhänderta dennes djur. Det kan väl vara bra om nu personen verkligen är försvunnen och djuren övergivna. Men om personen åkt för att handla och kommer tillbaka på kvällen i högsta grad o-försvunnen och Länsstyrelsen också får vetskap om det så kunde man kanske tro att man stryker allt med en glad kommentar i kanten att allt slutat lyckligt och ingen är vare sig försvunnen eller övergiven.

Upprinnelsen är en orolig bybo som inte hört av kvinnan på ett tag. Det är inte skottat på framsidan så han ringer polisen den 23 sent på eftermiddagen och framför sina farhågor om kvinnan och talar också om att hon har en häst och några katter. Det händer ju trots allt att människor, även yngre ramlar i snön och fryser ihjäl. Det telefonnummer han har skall senare visa sig vara felaktigt. Poliserna får fram rätt nummer och de pratar med henne och hon är på väg hem i en taxi.

I polisens rapport kan man läsa att poliserna ser katter genom fönstret och konstaterar att de ser ut att må bra. De avslutar såväl rapport som ärende med orden med att allting var bra med kvinnan och att hon var varken sjuk eller försvunnen.

Dagen efter fattar Jenny Persson på Länsstyrelsen beslutet att kvinnans djur skall omhändertas omedelbart pga att de är övergivna. Detta beslut fattas trots att Mattias Gårdlund redan fått beskedet att inget fattas vare sig kvinnan eller hennes djur och att hon dessutom aldrig varit försvunnen. Jenny Persson anger på beslutet att felet (dvs att djuren är övergivna) bedöms utsiktslöst att det blir avhjälpt, att ägaren till djuren är okänd eller inte kan anträffas samt att det i övrigt ”bedöms oundgängligen nödvändigt” från djurskyddssynpunkt att omhänderta djuren. Inget av detta är med sanningen överensstämmande men det bekymrar såklart inte så plikttrogna tjänstemän/kvinnor!

Den 24 åker man ut till kvinnan och sätter ett meddelande på hennes dörr och tar hästen med sig. Ytterligare en dag senare hämtas alltså katterna med polisens hjälp.

Kvinnan mår nu mycket dåligt, är djupt deprimerad och har anlitat en advokat för att få tillbaka sina djur. Enligt henne själv så har katterna, vana att gå ut och in, suttit två månader i bur. Hästen vet hon inte var den finns om den ens lever. Några anmärkningar finns inte på djuren.

Sens moral:

1. Bry dig aldrig om dina ensamma grannar och dra framför allt inte in myndigheter om du gör det. Det kan få förödande konsekvenser din vän!

2. Åk aldrig hemifrån om du har djur, inte ens för att handla mat en gång i veckan. När du kommer hem kan dina djur vara omhändertagna, ditt liv och din ekonom slagen i spillror.

3. Tro aldrig att tjänstemän/kvinnor på en myndighet är begåvade med något som helst sunt förnuft eller medmänsklighet!

4. Paragrafer är viktigare än människor!

5. Djur som omhändertas har det inte alltid dåligt och får det inte heller alltid bättre. Det sistnämnda gäller även barn, vilket de flesta blivit medvetna om…

Annonser

2 svar to “Kattpolis”

 1. Gah 28 februari, 2016 den 03:19 #

  Vad gäller barn är väl en av de värsta exemplen Donia Hassan som dog i vårdarnas händer.

  Hur många stulna djur som har krystats ut genom paret Borg/Gustavssons rövhål vet ingen. Än mindre hur många djur som har eldats upp i deras krematorium.

 2. skvitt 16 juli, 2012 den 12:05 #

  Angående tipset du gav mig i mail, jag gjorde ett inlägg:
  Varför skaffade ni er inte en dvärghamster i stället? http://skvitts.wordpress.com/2012/07/16/varfor-skaffade-ni-er-inte-en-dvarghamster-i-stallet/

  Kram!
  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: